Hoe weet je wat je je kunt veroorloven?

Een van de belangrijkste financiële adviezen is dat je je altijd aan een budget moet houden. Maar wat betekent dat precies? Bij kleine aankopen weet je meestal wel of je het je kunt veroorloven, maar bij grotere aankopen als een auto of een plasma-tv is dit moeilijker in te schatten.

Als je je auto in 5 jaar niet kunt terugbetalen, kun je je hem niet veroorloven

In theorie kun je schulden blijven opbouwen, maar de praktijk leert ons dat dit niet zo slim is. De intrest op je schulden blijft immers stijgen. Er bestaat geen regel over hoe snel je een schuld moet afbetalen, maar over het algemeen geldt dat je dat zo snel mogelijk kunt doen. Een huis kan dan wel snel stijgen in waarde, maar je auto doet dat niet. Hoe langer je afbetaalt, hoe meer geld je dus verliest.

Je hypotheek zou niet meer dan 30% van je totale inkomen moeten bedragen

Een duimregel is dat je nooit meer dan 30% van je inkomen moet besteden aan de afbetaling van hypotheken. Probeer ook een buffer op te bouwen, je inkomen kan immers van jaar tot jaar verschillen.

Probeer naast al je uitgaven 10% van je inkomen te sparen

Je spaarcenten zijn het belangrijkste gedeelte van je budget. Een budget waarbij je op het eind van de maand geen geld overhoudt, is bezwaarlijk een budget te noemen. Het is eerder het ideale recept voor een ramp. 10% zou echt het minimum moeten zijn, meer is zelfs beter. Het probleem is dat veel mensen gewoon sparen wat overblijft, wat in de meeste gevallen neerkomt op niets.

Houd rekening met openstaande schulden

Als je je openstaande schulden negeert, alleen omdat je ze niet meteen moet betalen, zal de put steeds dieper worden. Houd er altijd rekening mee in je budget en kies voor maandelijkse afbetalingen waardoor je je schuld in 5 jaar of minder kunt afbetalen.

Houd er rekening mee dat je je  inkomen kunt verliezen

Niets is voor eeuwig, en een job al helemaal niet in deze onzekere tijden. Als je dat op voorhand hebt ingecalculeerd, zou het verliezen van je job geen grote problemen mogen opleveren. Als dat niet zo is, zul je te maken krijgen met onkosten die je niet kunt betalen. Ga er dus altijd van uit dat je inkomen niet voor eeuwig is!

Stel een budget op voordat je koopt

Een budget opstellen betekent dat je van nul begint, rekening houdt met wat je moet kopen, manieren zoekt om te sparen en vervolgens uitzoekt wat je je kunt veroorloven.

Dit bericht is gepost op 6 augustus 2008 om 08:02 uur en is geplaatst in Algemeen, Sparen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: 5 gezonde financiële gewoonten
Beleggen in goud, een verstandige keuze?