Beleggen in goud, een verstandige keuze?

Veel beleggers beleggen tegenwoordig in goud. Waarom precies? Het lijkt wel alsof in goud beleggen helemaal niet uit de mode geraakt: zelfs de oude beleggers vallen er steeds op terug. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van beleggen in goud.

De voordelen van het beleggen in goud

Beleggen in goud blijft zo populair omdat het redelijk stabiel is. Dat wil zeggen dat als de economie het even slecht doet en aandelen er niet goed voorstaan, de goudprijs niet direct naar beneden keldert. Redelijk veilig dus om in te beleggen.

De dollarprijs, een zegen voor de goudhandel?

Een risico waar je zeker rekening mee moet houden als je investeert in goud, is de dollarprijs. Goud wordt namelijk nooit uitgedrukt in euro’s maar altijd in dollars. Aangezien de dollarprijs de laatste tijd zeer negatief staat tegenover de euro, daalt het goud eigenlijk in waarde.

Staven goud kopen of is het beter om dat niet te doen?

Vaak adviseren de beleggingsmakelaars om geen staven goud meer te kopen (het is om te beginnen geweldig duur om in hele staven goud te investeren, je bent meteen bijna twintigduizend euro kwijt) maar om te investeren in goudmijnen.  Let wel op,want ook hier zijn risico’s aan verbonden: een mijn heeft werknemers en die kunnen bijvoorbeeld staken, of de hele mijn kan failliet verklaard worden. Een voordeel is dan weer dat mijngroepen een dividend betalen, iets wat je niet krijgt als je een staaf goud in de kluis hebt liggen.

Een andere optie is niet een hele goudstaaf aanschaffen, maar munten. Gouden munten zijn kleiner, wegen minder en zijn daarom dus een heel stuk goedkoper dan een goudstaaf. Zo kunnen ook mensen die een kleiner budget hebben, beleggen in goud. Ook verzamelaars hebben een oogje op goudmunten en daarom kan je vaak meer geld krijgen als je in goudmunten investeert.

De nadelen van beleggen in goud

Er zijn ook zeker enkele nadelen verbonden aan het beleggen in goud: je moet zorgen voor een veilige opslagplaats, en in bepaalde landen betaal je er ook nog eens een fikse BTW bovenop.

Dit bericht is gepost op 18 augustus 2008 om 10:38 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: