Beleggen in vastgoed, een goede belegging voor jouw geld?

Mensen die hun geld graag willen beleggen, doen dat tegenwoordig vaak door te gaan beleggen in vastgoed. Beleggen in aandelen brengt vaak nadelen met zich mee zoals bijvoorbeeld de hoge rentevoeten, het risico van de aandelenmarkt. Waarom zou je investeren in vastgoed? Wat zijn precies de voor- en nadelen ervan? Dit artikel helpt je op weg.

De voordelen

De woningprijzen zijn gestegen in waarde. Vaak stijgen deze prijzen meer in waarde dan bijvoorbeeld aandelen. Dat is al een van de vele voordelen en een van de  redenen waarom je voor een belegging in vastgoed zou kunnen kiezen. Een ander voordeel: je betaalt een keer een hoge prijs, maar je krijgt er qua huurrendement veel voor terug.  Ook worden de prijzen van vastgoed niet bepaald door de beurs: als de beurs een slechte beurt maakt, hoeft jouw portemonnee daar dus geen slachtoffer van te zijn.

Soms zijn de vastgoedprijzen op jaarbasis negatief maar daar tegenover staat dan weer dat, wanneer je het over enkele jaren bekijkt, de balans meestal positief is. Let er wel op dat deflatie negatief kan zijn in de vastgoedsector: neem daarom ongeveer 10% vastgoed op in  je beleggingsportefeuille.

En de nadelen dan?

Een groot nadeel is dat je soms wel eens opgescheept wordt met vervelende huurders die het pand in een slechte staat achterlaten, boilers die het opgeven in de winter, lekkende daken, noem maar op. Daar ben jij dus verantwoordelijk voor en je moet er voor zorgen dat het uiteindelijk allemaal weer in orde is. Je kan er dus best voor zorgen dat je hiervoor geld opzij houdt want je hebt altijd kosten als je in vastgoed investeert.

Ook moet je al over een behoorlijk kapitaal beschikken om vastgoed te kunnen kopen, laat staan om alle bijkomende kosten daarbij te kunnen dekken: apparaten vervangen, opknappen van het eigendom en de zeer hoge transactiekosten.

Alles welbeschouwd is investeren in vastgoed een optie die je zeker eens moet overwegen, zeker als je weet dat je echt over voldoende kapitaal beschikt. Wil je toch de vastgoedsector in, maar wil je de lasten niet? Dan kan je altijd ‘papieren vastgoed’ kopen zoals vastgoedaandelen.

Dit bericht is gepost op 18 augustus 2008 om 10:52 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.