Waarom een budgetplan opstellen?

Heb je enig idee waar je gedurende één week geld aan spendeert? Als je schulden hebt, een lening moet afbetalen of studerende kinderen hebt is dit misschien toch wel een belangrijke vraag. Veel mensen kunnen namelijk geen bedrag plakken op hun wekelijkse uitgaven. Best jammer, want je wilt toch ook wat besparen in deze dure tijden, niet?

Een eenvoudige oplossing

Gelukkig moet je het niet te ver gaan zoeken. Een van de meest simpele manieren om te weten hoeveel je uitgeeft is door het gewoon te noteren. Schaf je een notitieboekje aan waarin je noteert hoeveel je op welke plaats betaald hebt. Schrijf ook de kleine, misschien onbenullige dingen op zoals een brood, een tankbeurt of kleine inkopen. Zij tellen aan het einde van de week ook mee! Als je specifiek wilt weten waar je nu het meeste aan uitgeeft, maak dan kolommen: eentje voor ‘kruidenier’, eentje voor ‘uit eten’ en ga zo maar verder. Na een drietal weken kun je voor jezelf de balans opmaken.

Geheugensteuntjes

Het is natuurlijk in je eigen belang dat je zo correct mogelijk noteert en het ook volhoudt. Ben je iemand die snel dingen durft te vergeten? Zet dan een herinnering in je notitieboek of gsm. Vind je die kleine reçuutjes maar niets en geraken ze wel al eens verloren in je handtas? Stop ze dan bij ontvangst meteen in een enveloppe en noteer alle uitgaven pas aan het einde van de dag. Let wel op: ook betalingen die je met je bankkaart doet moeten genoteerd worden. Lijken handgeschreven lijsten voor jou ouderwets en ben je iemand die veel achter de computer zit? Maak het dan niet moeilijker dan het is en werk met programma’s zoals Excel en/of Word om overzichtelijke schema’s op te stellen.

Wat is het nut ervan?

Na een week heb je al een idee van wat er dagelijks zoal gekocht wordt. De meesten zullen versteld staan van wat ze werkelijk uitgeven want je staat niet altijd stil bij iedere euro die je op tafel legt. Vanaf nu kun je gaan vergelijken. Sommige weken zullen duurder uitvallen dan andere, maar je zult ook meteen kunnen nagaan waar de oorzaak ligt. Heel handig dus! Na verloop van tijd zul je merken dat het een routine is om aan het einde van de dag je uitgaven te noteren.

Geen verrassingen meer

Dankzij het handige schema met uitgaven kun je ongeveer berekenen wat er maandelijks betaald moet worden. Op die manier zul je minder snel voor verrassingen komen te staan want je weet immers aan welk bedrag je je maandelijks ongeveer kunt verwachten. Niets dan voordelen dus, ook al lijkt het in het begin een rompslomp. Routine leer je snel aan en als het dan ook nog voordelen met zich meebrengt, kan het helemaal niet meer stuk.

Dit bericht is gepost op 30 juli 2008 om 12:39 uur en is geplaatst in Sparen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Hoe vermijd je als vrouw verkeerde beleggingen?
Wat staat er in een testament?