Wat is duurzaam beleggen?

Over het algemeen gaan we er, vaak ten onrechte, van uit dat mensen zoveel mogelijk winst nastreven wanneer ze hun geld beleggen. Toegegeven, dit lijkt ook vaak te kloppen. Toch zijn er ook mensen, hoe langer hoe meer, die meer met hun geld willen bereiken dan louter winstbejag. Het zijn die mensen die willen weten wat er met hun geld gebeurt.

Wat is duurzaam beleggen?

Wanneer mensen hun geld investeren in bedrijven die op een maatschappelijk verantwoorde manier ondernemen, doen ze aan duurzaam beleggen. Duurzaam beleggen doe je dus met andere woorden in ondernemingen die bijdragen tot een betere wereld en op een maatschappelijk verantwoorde manier ondernemen. Naast het nastreven van winst, investeren ze ook in de maatschappij, het milieu en/of de arbeidsomstandigheden.

Hoe doe je aan duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen kan je op verschillende manieren doen. De meeste banken bieden tegenwoordig wel één of meerdere duurzame fondsen aan.

Keuze te over dus. Wanneer je besluit te beleggen in een fonds dat alleen het milieu centraal stelt, doe je aan ‘groen beleggen’. Verkies je een fonds dat zich concentreert op het welzijn van de mens? Dan spreekt men over sociaal-ethisch beleggen. En wanneer je wenst te beleggen in exotische producten zoals walnoten, vanille of teakhout dan doe je aan, juist ja, exotisch beleggen.

Bedenkingen

Op het eerste gezicht klinkt duurzaam beleggen zeer nobel. Toch zijn er helaas ook mensen die de term aanwenden vanuit financieel oogmerk. Duurzame bedrijven moeten qua rendement namelijk zeker niet onderdoen voor ‘gewone bedrijven’. Integendeel, door hun nobele missie winnen ze zelfs vaak extra klanten of kunnen ze een hogere prijs vragen. Bovendien heb je als belegger in een duurzaam fonds recht op een belastingvoordeel.

Een ander ietwat hekel punt aan duurzaam beleggen is dat er geen wettelijke bepalingen bestaan die duidelijk stellen wanneer een bedrijf nu duurzaam opereert of niet. In feite mag ieder bedrijf zichzelf duurzaam noemen. Op deze manier is het voor de belegger moeilijk uit te maken welke bedrijven nu in hoge mate maatschappelijk verantwoord ondernemen en welke niet. Wel kan de belegger een zogenaamd duurzaamheidverslag opvragen. Maar ook hier wringt het schoentje: de beschikbaarheid van de informatie laat vaak nog te wensen over.

Dit bericht is gepost op 6 maart 2008 om 15:00 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.