Callopties en putopties: een inleiding

Van een gewone optie hebben we allemaal wel al eens gehoord. Als we een huis willen kopen, zullen we er hoogstwaarschijnlijk eerst een optie op nemen. Een optie op iets nemen wil zeggen dat je het recht krijgt om tegen een vooral bepaalde prijs en periode een goed te kopen of te verkopen. Maar wat zijn callopties en putopties dan?

Calloptie

Het kopen van een calloptie geeft je het recht om een bepaalde onderliggende waarde binnen een vooraf afgesproken periode en tegen een vooraf afgesproken prijs te kopen. De prijs van de optie, de optiepremie, wordt bepaald door de schommeling van de handelsprijs van de onderliggende waarde.

Een calloptie zal geen waarde meer hebben wanneer je goedkoper aan de waarde kan komen zonder de optie. Dan ligt de handelsprijs van de onderliggende waarde met andere woorden onder de afgesproken prijs en ben je dus niets meer met je calloptie.

Putoptie

Het kopen van een putoptie geeft je het recht om een onderliggende waarde tegen een vooraf afgesproken koers te verkopen. De aankoop van een put-optie is dus eigenlijk een soort verzekering, want de waarde van de aandelen wordt tijdens de looptijd van de optie ‘verzekerd’.

Een putoptie zal geen waarde meer hebben wanneer men de waarde duurder kan verkopen zonder de optie. Dan ligt de handelsprijs van de onderliggende waarde met andere woorden boven de afgesproken prijs en ben je dus niets meer met je putoptie.

Hoe werkt het?

Wanneer je een stijging van de onderliggende waarde verwacht, doe je er goed aan een calloptie te nemen. Maar wanneer je een daling verwacht, ben je beter af met een putoptie. Onthoud dat hoe beweeglijker het aandeel, hoe duurder je optie zal zijn.

Indien het aandeel bij een call -ptie boven de afgesproken prijs stijgt, kan je het aandeel aankopen. Dat is alleen verstandig wanneer de optie afloopt of op de dag voordat het dividend wordt uitgereikt. Dan zakt de waarde van je aandeel en dus ook je optie sterk.

Dit bericht is gepost op 6 maart 2008 om 14:35 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.