Hoe je foute investeringen moet vermijden

Velen komen vroeg of laat op het punt dat ze hun geld willen investeren. Een erfenis, een rendabel spaarboekje, of gewoon zomaar; een investering brengt op. Toch verliezen veel mensen geld, soms een grote som. We zetten voor jou als investeerder enkele tips op een rij, die je kunnen helpen de juiste beslissingen te maken.

Investeer niet in jonge, innovatieve bedrijven

Investeren in een jong en hip bedrijf is vaak erg leuk, maar helaas niet rendabel. Enkel als je van plan bent om veel tijd in je investering te steken, kan het goede resultaten opleveren. Als je dan echter die uren weer in rekening brengt, blijft er van de winst niet veel over.

Als je een investering maakt, zorg er dan voor dat je goed weet wat, waarom en hoe

Niet goed nadenken over je zaak en niet weten wat je wilt, zorgt voor problemen. Maak een investeringsplan op lange termijn en win professioneel advies in. Zorg dus dat je weet waar je aan begint, en dat de ondernemer weet waarover hij praat. Wees als investeerder ook geïnteresseerd in de ondernemer, zijn plan en zijn aanpak. Rendement mag nooit een doel op zich zijn. Het rendement is immers het resultaat van de goede aanpak van de ondernemer.

Opletten voor ‘veel nemen en weinig geven’

Met een ondernemer die enkel in je geld geïnteresseerd is, kan je geen bloeiende zakenrelatie opbouwen. Zorg ervoor dat je op dezelfde golflengte zit en dezelfde toekomstplannen hebt. De investeerder en de ondernemer moeten beiden dezelfde motivatie hebben om hun geld en tijd in de onderneming te steken, anders gaat het mis.

Een investeerder is geen opdrachtgever maar een investeerder

Ondernemer worden brengt bepaalde risico’s met zich mee. Het betekent niet dat je jezelf een gigantisch salaris kunt uitschrijven met een secretaresse en een auto van de zaak. Ondernemers zien zichzelf vaak als werknemer en jou, de investeerder, als opdrachtgever. Er moeten duidelijke afspraken worden gemaakt: de ondernemer is de baas. Het is niet de taak van de investeerder om aan de touwtjes te trekken en zeggenschap te eisen. Investeerders investeren, het is dus niet verstandig om een vergoeding te eisen of geld aan de onderneming te ontrekken, omdat je het geld er zelf hebt ingestopt.

Ondernemers doen vaak (loze) rendementsbeloftes

Bij een beginnende onderneming worden vaak rendementsbeloften gedaan waar geen garanties voor (kunnen) worden gegeven. Er moeten natuurlijk verschillende rendementsscenario’s worden doorlopen, maar die krijgen beter niet de naam ‘belofte’. Het kan voor onenigheid zorgen.

Neem nooit aan dat het plan niet kan falen

Een investeringsplan kan altijd falen. Als investeerder verstrek je een risicodragend vermogen. Je geld draagt dus risico. Houd daar rekening mee. Je krijgt er in de onderneming een (winst)aandeel voor. Wil je dit risico niet lopen, dan investeer je beter niet. Het kan absoluut niet dat je (privé)garanties vraagt aan de onderneming voor wanneer het fout loopt.

Dit bericht is gepost op 5 maart 2008 om 12:19 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.