Welke soorten aandelen bestaan er?

Een aandeel is in feite een soort van eigendomstitel van een onderneming. Een aandeel vervalt niet en heeft geen einddatum waarop ze niet meer geldig zijn. Het geïnvesteerde kapitaal is dus te allen tijde beschikbaar. Aandelen zorgen niet voor een vast inkomen, maar leveren inkomsten die bestaan uit de koerswinst en het dividend.

Een koers kan schommelen: er hangen dus risico’s aan vast. Je maakt ofwel winst ofwel verlies. Het dividend is het bedrag dat door het bedrijf aan z’n aandeelhouders wordt uitgereikt. Het komt uit de winst die in een jaar wordt gerealiseerd. We onderscheiden 4 soorten aandelen:

Gewone aandelen

Een aandeel geeft je recht op een deel van de winst van de onderneming, als deze besluit zijn winst uit te keren. Je krijgt ook medezeggenschap in het bedrijf. Als de onderneming failliet gaat, dan kunnen de aandelen die je hebt waardeloos worden. Hoe groter de waarde van je aandeel, hoe groter de deelname in het bedrijf.

Certificaten van aandelen

Certificaten zijn waardepapieren die de gewone aandelen vervangen. We kunnen 2 categorieën onderscheiden:

beperkt royeerbare certificaten: de houder ervan kan één of meerdere certificaten omruilen tegen één of meer gewone aandelen.
niet-royeerbare certificaten: voorkomen dat de onderneming in verkeerde handen terecht komt. De houder van zo’n aandelen heeft geen medezeggenschap.

Preferente aandelen

Houders van preferente aandelen hebben bepaalde voorrechten die gewone aandeelhouders niet hebben. Dat kunnen voorrechten zijn op het vlak van beheer, verdeling van de restwaarde (in geval van liquidatie) en winstverdeling. Er zijn twee oorzaken voor de uitgave van preferente aandelen:

Financiële reorganisatie van een bedrijf: de behoefte ontstaat om een aanvullend eigen vermogen te realiseren. De aandelen geven recht op een deeltje van de statuaire overwinst. Dit is in feite het saldo van de jaarwinst dat overblijft nadat het preferente dividend plus het primaire dividend wordt afgetrokken.

Preferente aandelen beschermen tegen een ongewenste overname. Het bestuur kan elk ongewenst besluit voorkomen.

Prioriteitsaandelen

Deze aandelen hebben betrekking op de aspecten van het beheren van het bedrijf. Als houder van deze aandelen kun je mee beslissen over de benoeming van bestuurders, comissarissen, enz. De aandeelhouder hoeft hiervoor geen toestemming te vragen van de gewone aandeelhouders. Meestal zijn ze in handen van de oprichters van het bedrijf en diens erfgenamen.

Winstaandelen

Winstaandelen zijn aandelen die het kapitaal van de onderneming niet vertegenwoordigen. Ze hebben een niet-financiële inbreng, zoals de knowhow van een van de stichters bijvoorbeeld. Deze aandelen geven recht op een deel van de winst, maar beperken ook het stemrecht.

Andere aandelen zijn: Aandelen met of zonder stemrecht, aandelen aan toonder (op papier) of op naam (niet afhankelijk van de lichamelijke drager), genoteerde aandelen.

Dit bericht is gepost op 5 maart 2008 om 12:51 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.