Tips voor beginnende beleggers

Beginnende beleggers kunnen bij hun eerste stappen op de aandelenbeurs altijd wel wat hulp gebruiken. Let bij het kopen van aandelen zeker op de volgende zaken:

Toekomstig potentieel

Bedrijven maken gebruik van aandelenkapitaal en leningen om hun investeringen te financieren. Terwijl schulden het bedrijf opzadelen met betalingsverplichtingen, komt het aandelenkapitaal van de aandeelhouders.

Het aandelenkapitaal zelf kan opgedeeld worden in twee groepen:

Preferente aandelen: liggen tussen aandelen en leningen in. Houders hebben het recht bij vereffening een vaste som te ontvangen en krijgen een vast dividend, nog voor de aandeelhouders.
Aandelen: vertegenwoordigen een eigendomstitel van een bedrijf.

De waarde van een aandeel hangt af van de huidige financiële en operationele kracht van het bedrijf, maar ook van het toekomstige potentieel.

Kies de kampioen uit

De analyses van de beurs kun je opdelen in fundamentele en technische analyses. Als je in aandelen wilt investeren, is het belangrijk de ‘kampioenen’ eruit te kiezen. Er is altijd wel een bedrijf dat het nog stukken beter doet dan de rest.

Kies het juiste bedrijf uit de juiste sector

Probeer, zeker als beginneling, ook eens deze aanpak uit. Doe research naar de hele economie en pin je vast op de sectoren die het zeker goed zullen doen. Onderzoek dan de belangrijkste bedrijven en kies daar de ‘winnaars’ uit.

Onderzoek de koers/winstverhouding

De koers/winstverhouding of kortweg de kw is de maat voor de waardering van een bedrijf. Om de kw te bekomen, moet je de huidige koers van het aandeel delen door de winst van het aandeel. Een hoge kw betekent dat de betreffende firma een grote groei kent. Een lage kw betekent dat het betreffende bedrijf in een meer stabiele fase van zijn bestaan verkeert.

Begrijp de formules

De beurs schrikt veel mensen af omdat er in hun ogen een hoop wiskunde bij komt kijken. Hoewel dat op het eerste zicht wel zo kan lijken, gaat het in werkelijkheid om erg eenvoudige wiskunde. Zo’n eenvoudige formule is de Winst per Aandeel (Earnings Per Share of EPS). Dat is een aanduiding van het maximale dividend dat per aandeel uitgekeerd kan worden.

Beloof minder, geef meer

CEO’s of financiële directeuren riskeren hun jobs als ze teveel beloven en te weinig geven. Volgens de efficiënte markt-hypothese is het onmogelijk om structureel betere beleggingsresultaten te boeken zonder handel met voorkennis, enkel als je veel geluk hebt.

Schat de groei in

Probeer de groei van de inkomsten, het personeel en de zaken in het algemeen in te schatten. Een van de zaken die beleggers zeker zouden moeten schatten, is de groeicurve van het bedrijf waarin ze investeren.
Je zult een groot voordeel hebben als je de toekomstige groei van het bedrijf kan inschatten. Om dit te kunnen, heb je een goede dosis zakelijk instinct nodig.

De kasstroom bepaalt alles

Neem je tijd om de kasstroom te bestuderen. Boekhouders gebruiken altijd allerhande trucjes om de inkomsten en winsten op te drijven, maar over het algemeen liegt de kasstroom niet.

Vermijd schulden

Vermijd bedrijven met een hoge schuldenberg. Schulden staan synoniem voor financiële risico’s.

Weet met wie je in zee gaat

Als belegger moet je altijd weten met wie je in zee gaat. Doe research naar wie juist de leiding heeft over het bedrijf en wat ze in het verleden al gepresteerd hebben.

Dit bericht is gepost op 4 maart 2008 om 16:36 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.