Hoe stel je een financieel plan op?

Een financieel plan zorgt voor meer financiële zekerheid. Je vermijdt onverwachte onkosten en stelt je bepaalde eisen voor ogen. Bovendien kan je vaak veel geld besparen door enkele maatregelen te nemen met betrekking op het alledaagse leven. Hoe een toekomst te verzekeren zonder financiële problemen?

Huishoudbudget

Het huishouden vergt vaak een flinke hap uit je inkomen. Toch kan je het slim aanpakken door een huishoudbudget op te stellen. Als je elke dag een bepaald bedrag voor ogen hebt dat je niet mag overschrijden, spaar je maandelijks een mooie som. Weet dus waar je gaat winkelen en let vooral op wat je uit de rekken neemt.

Creditcards

Kredietkaarten kunnen eveneens zwaar doorwegen op je inkomen. Ze zijn niet voor iedereen weggelegd, want je kunt er onbeperkt mee blijven kopen. Op het einde van de maand krijg je een overzicht van je aankopen en dan kan je weleens schrikken. De bedragen lopen almaar op, maar ook de intresten zijn niet te onderschatten. Zo kunnen je aankopen op krediet je uiteindelijk veel meer geld kosten dan je op het eerste zich zou denken.

Sparen

Een belangrijk aspect om je toekomst te verzekeren is sparen. Vooral pensioensparen is de laatste tijd erg in trek omdat de toekomst steeds onzekerder wordt. Het sociale vangnet zal het volgens velen binnenkort begeven en daar moet dan een alternatief voor worden gezocht.

Pensioensparen is een goede investering in de toekomst, maar ook beleggingen kunnen dat zijn. Aandelen kunnen je op lange termijn veel winst bezorgen maar er zijn natuurlijk ook risico’s aan verbonden.

Belastingen en taksen

Om je uitgaven te beperken moet je ook rekening houden met belastingen en bijkomende taksen. Een bepaald procent van de producten die je in de winkel koopt, gaat naar de staat. Om dit percentage zo laag mogelijk te houden, moet je vooral goed opletten. Bepaalde (luxe)producten zijn in buurlanden veel goedkoper vanwege een lagere heffing. Hier kan je handig gebruik van maken de volgende keer je de grens oversteekt.

Wil je een rooskleurige toekomst tegemoet gaan? Onderneem dan nu actie en vermijd al die onnodige onkosten. Een huishoudbudget zorgt ervoor dat je je meer bewust wordt van wat je koopt. Het weggooien van je kredietkaarten verlost je van al die extra interesten. Bovendien kan je ook heel wat uitsparen door het gebruik van luxegoederen met hoge BTW in de mate van het mogelijke te beperken. Sparen voor de toekomst is nooit overbodig. Een mooi bedrag dat je staat te wachten als je op pensioen gaat, is handig meegenomen.

Dit bericht is gepost op 28 februari 2008 om 11:11 uur en is geplaatst in Sparen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.