Zes tips om veilig te investeren

De gemakkelijkste fouten worden het snelst gemaakt, ook in de financiële wereld. Investeren kan een heel effectieve manier zijn om geld te verdienen, maar er zijn een heel aantal valkuilen die onervaren investeerders wel eens de das om kunnen doen. Als je deze weet te vermijden, is de kans op succesvol investeren meteen een pak groter.

Risico’s nemen?

Sommige investeerders willen alles riskeren, anderen gaan liever elk risico uit de weg. Zoals gewoonlijk is het een kwestie van de gulden middenweg te vinden. Als je teveel risico neemt, riskeer je alle winst waaraan je zo hard gewerkt hebt te verliezen. Als je te weinig risico neemt, zal de inflatie aan je kapitaal vreten, zodat je koopkracht daalt.

Geen diversificatie

Dit is de meest belangrijke regel bij investeren: diversifieer. Het lijkt een simpele regel, maar hij wordt maar al te vaak vergeten. Steek niet al je kapitaal in één investering, maar wissel af met verschillende bedrijven. Risico’s nemen brengt op, maar verwed niet al je geld op één paard.

De markt proberen te voorspellen

Vaak proberen nieuwe investeerders de markt zodanig te voorspellen dat ze aandelen kopen voordat ze beginnen te stijgen en er weer vanaf proberen te raken voordat de daling begint. Zowat elke studie op het gebied heeft aangetoond dat dit bijna onmogelijk is. De markt is hiervoor veel te onvoorspelbaar en ook al lijkt het even te lukken, vroeg of laat kom je met deze methode bekocht uit.

Je portefeuille te veel nakijken

Op korte termijn is de markt erg veranderlijk. Als je ettelijke keren per dag je persoonlijke investeringsportefeuille nakijkt, bijvoorbeeld online, dan kan je misschien een verkeerde indruk krijgen over hoe je investeringen presteren. Dit kan leiden tot emotionele of overhaaste beslissingen en daar kan je later spijt van krijgen. Het is belangrijk de vooruitgang van je investeringen even de tijd te geven.

Je portefeuille te weinig nakijken

Dit is de andere kant van het probleem: als je eenmaal investeringen hebt gemaakt, is het belangrijk regelmatig je winsten en verliezen bij te houden en een goed zicht te houden op hoe de markt zich beweegt. Veel beginnende investeerders maken de fout hun investeringen niet in de gaten te houden en zo belangrijke marktzetten over het hoofd te zien.

Emotionele beslissingen nemen

Emoties zijn een mooi deel van het leven, maar ze kunnen al eens in de weg komen te zitten bij investeringen. Het is belangrijk het hoofd koel te houden en niet te panikeren bij de minste beweging die er in de markt komt. Als je je emoties laat overheersen, kan je beslissingen nemen waar je later spijt van gaat hebben. Laat alles eerst bezinken voordat je iets beslist. Bij investeringen is het heel belangrijk dat je een oog houdt op wat er op lange termijn gaat gebeuren.

Dit bericht is gepost op 28 februari 2008 om 12:22 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: