Ga op een gezonde manier met je geld om

Zodra je geld begint te verdienen, een eigen huis hebt of een appartement huurt en op eigen benen begint te staan, beginnen de rekeningen binnen te stromen en moet je je een weg banen door alle financiële rompslomp die hierbij komt kijken. Maar als je een paar gezonde financiële gewoontes aankweekt, wordt het beheren van je geld een fluitje van een cent.

Zeg ja tegen domiciliëring

Zelfs als je online bankiert, kruipt er nog ontzettend veel tijd in het betalen van al je rekeningen. Je moet nog steeds rekeningnummers en bedragen intypen en nakijken of het wel juist is, en je kan al eens een factuur gewoonweg vergeten. Als je bepaalde maandelijkse betalingen gewoon via domiciliëring laat doen, bespaar je je een hoop tijd en moeite.

Stel een budget op

Als je je geld een beetje in de gaten wil houden, stel dan een bedrag voorop dat je per week wil spenderen en haal dit af in je bankfiliaal. Zo bespaar je op eventuele kosten voor geldafhaling bij andere banken en kan je niet meer uitgeven dan datgene dat je op zak hebt.

Beperk het aantal creditcards

Je kan best maar één of helemaal geen creditcard op zak hebben. Als je denkt er geen nodig te hebben, laat je dan niet ompraten. Het gebruik van dergelijke kaarten kan op het einde van de maand een financiële kater veroorzaken. Hoe meer van deze kaarten je op zak hebt, hoe groter de verleiding is om er eentje te gebruiken. Het is ook overzichtelijker je financiën in de gaten te houden als je maar een creditcard hebt.

Kijk je rekeninguittreksels na

Als je een beter zicht wil hebben op je uitgaven en inkomsten, kun je best regelmatig je rekeninguittreksels doornemen of via online banking een kijkje nemen naar je financiële situatie. Op deze manier kan je beter in de gaten houden waaraan je geld opgaat en of er eventuele bankkosten of andere onverwachte kosten van je rekening zijn gegaan.

Bezoek je bankfiliaal

Het kan geen kwaad af en toe eens langs het loket van je lokale bankfiliaal te gaan voor bepaalde verrichtingen. Zo leer je de bankbedienden beter kennen, en zullen zij na een tijd ook jouw gezicht herkennen. Dit kan interessant zijn als je bijvoorbeeld ooit leningen of investeringen wil bespreken. Als ze je gezicht als klant herkennen, kan je alvast rekenen op een vriendelijke en wie weet zelfs voordeligere behandeling.

Dit bericht is gepost op 28 februari 2008 om 12:32 uur en is geplaatst in Algemeen, Bankieren, Sparen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.