Investeren in goedkope aandelen: easy money?

Beleggen is een lucratieve zaak, als je weet waar je moet beginnen. We kennen allemaal wel de verhalen van de investeerder die stinkend rijk is geworden door te beleggen met zogenaamde microcap-aandelen: aandelen van kleine bedrijven die vaak een lage koers hebben.

Het lijkt simpel: investeer in goedkope, onontdekte aandelen en verkoop ze voor veel geld eens hun koers begint te stijgen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, en meestal is het dat ook. Hier volgen tips en info om gezond te investeren in microcap-bedrijven.

Welke bedrijven handelen in dit soort aandelen?

Veel microcap-bedrijven handelen op de ‘Over the Counter’ of OTC-markt. Ze staan dan ook genoteerd op de OTC-systemen zoals het OTC bulletin board of OTCBB en de Pink Sheets. Deze microcap-bedrijven zijn ofwel bedrijven waarvan de aandelen recentelijk gekelderd zijn, ofwel pas opgestarte bedrijven die hun kans wagen op de markt.

De eerste soort kan je best vermijden. Het kan best zijn dat het bedrijf het beter gaat doen in de toekomst, maar het is en blijft een groot risico. Je kan best pas aandelen beginnen kopen als deze weer aan het stijgen zijn.

De tweede soort bedrijven zijn net iets lucratiever om in te investeren. Ze zijn bezig aan een opmars en kunnen meer kansen bieden aan investeerders om met laaggeprijsde aandelen te beginnen. Let wel, veel van deze microcap-bedrijven maken verlies door bijvoorbeeld slecht management of hoge uitgaven aan research en development. Investeren in microcap-aandelen is en blijft een vrij groot risico.

Tips voor microcap-investeringen

Probeer zoveel mogelijk informatie te vinden: Bedrijven die op de Pink Sheets staan, zijn niet verplicht hun financiële status te rapporteren. Het is erg moeilijk zicht te krijgen op de producten, activiteiten, diensten en financiële cijfers van het bedrijf. Publiek beschikbare, betrouwbare informatie is meestal zo goed als onbestaande.

Bedrijven die op de OTCBB staan, moeten wel regelmatig hun cijfers rapporteren. Dit geeft je al een veel beter zicht op de prestaties van het microcap-bedrijf. Veel van dit soort bedrijven maken verlies, het is aan jou om de bedrijven die consistent winst maken eruit te halen.

Pas op met nieuwsbrieven van microcap-bedrijven. De informatie is vaak niet erg objectief. Het bedrijf kan proberen je mee te slepen in een hype. Denk eraan dat ze je iets proberen te verkopen en alles waarschijnlijk veel rooskleuriger voorstellen dan het werkelijk is.

Investeer nooit te grote bedragen. Even een snelle rekensom: als aandelen van 0,10 cent zakken naar 0,05 cent lijkt dit niet veel, maar het is wel een verlies van 50%. Heb je € 10.000 € geïnvesteerd, dan ben je daar de helft van kwijt.

Dit bericht is gepost op 28 februari 2008 om 12:46 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: