Welke verzekeringen moet je afsluiten als zelfstandige?

Als je als zelfstandige een zaak opstart, ben je volgens de wet verplicht een aantal verzekeringen af te sluiten. Hier vind je alvast een overzicht.

Arbeidsongevallenverzekering

Als je personeel in dienst neemt, moet je een arbeidsongevallenverzekering afsluiten. Die verzekering moet je in orde brengen voor het personeel begint te werken. De arbeidsongevallenverzekering zorgt ervoor dat je werknemers verzekerd zijn voor ongevallen op en naar het werk.

Als je als zelfstandige geen arbeidsongevallenverzekering afsluit en een van je personeelsleden krijgt een ongeval, zal dat in eerste instantie betaald worden door het Fonds voor Arbeidsongevallen. Maar dit fonds zal het bedrag terugvorderen en de werkgever zal een boete moeten betalen. Hij kan ook strafrechtelijk veroordeeld worden.

Burgerlijke aansprakelijkheid voor voertuigen

Als je in het bezit bent van bedrijfwagens, moet je deze verzekeren. De basisverzekering burgerlijke aansprakelijkheid dekt alle schade die aan derden wordt toegebracht. De schade aan je eigen voertuig moet je zelf betalen, tenzij je een aanvullende autoverzekering afsluit.

Burgerlijke aansprakelijkheid in geval van brand en ontploffing

Veel instellingen die publiek toegankelijk zijn, moeten een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering brand en ontploffing afsluiten. Voor hen volstaat een gewone brandverzekering niet.

Tot deze instellingen behoren restaurants, frituren en drankgelegenheden met een publieke ruimte +50 m, kleinhandelaars met een verkoopruimte en opslagruimte groter dan 1.000 m², openbare dansgelegenheden, hotels en motels, kantoorgebouwen met publieke ruimten van in totaal meer dan 500 m², sportzalen, culturele centra, ziekenhuizen, enz.

Deze verzekering dekt de lichamelijke en materiële schade die aan derden veroorzaakt wordt door een brand of ontploffing in de verzekerde ruimtes.

Sectoren

Zelfstandigen in bepaalde sectoren zijn verplicht nog andere verzekeringen te nemen., zoals bijvoorbeeld de beroepsaansprakelijksheidverzekering. Die beschermt je tegen klachten na een beroepsfout. Denk aan beroepen als architecten, boekhouders, …

Andere verzekeringen

Als zelfstandige kun je er zelf nog voor kiezen aanvullende verzekeringen af te sluiten, zoals bedrijfsschadeverzekering, verzekering bij machinebreuk, enz.

Dit bericht is gepost op 1 februari 2008 om 12:59 uur en is geplaatst in Verzekeringen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.