Wat is een obligatie?

Een onderneming die geld nodig heeft, kan een lening aangaan bij het publiek en op die manier voldoende gefinancierd worden. Zo’n lening noemen we een obligatie. De koper van zo’n obligatie ontvangt in ruil rentevergoeding.

Als het bedrijf obligaties uitgeeft, kan het een bepaalde som geld lenen van de spaarder en belooft het hem het kapitaal terug te betalen op een vooraf bepaalde datum, de vervaldatum.

Die vervaldatum valt meestal enkele jaren later, maar minstens 2 tot 3 jaar. De onderneming zal de spaarder als beloning ieder jaar of meerdere keren per jaar een vaste rente betalen. Die rente wordt vooraf bepaald en is een bepaald percentage van het totaal geleende kapitaal.

Een obligatie geeft je de zekerheid dat je het geleende kapitaal terugkrijgt op de vervaldatum, op voorwaarde dat de onderneming kredietwaardig is. Op de kredietwaardigheid van ondernemingen wordt een getal geplakt, de ‘rating’. Hoe hoger die rating is, hoe kredietwaardiger de onderneming.

Aan obligaties zijn doorgaans convenanten verbonden. Dit zijn bepalingen die verschillende beperkingen of mogelijkheden kunnen opleggen aan de emittent (bedrijf dat obligatie uitgeeft).

De spaarder kan ook beslissen de obligaties voor de vervaldatum te verkopen op de secundaire obligatiemarkt. Hoeveel hij daarvoor krijgt, hangt af van de koers. Hij krijgt dus niet altijd 100% van het oorspronkelijk belegde bedrag terug.

Waarde

De waarde van de obligaties wordt door twee factoren bepaald, namelijk het risico aan de obligatie en de schommelingen van de marktrente. Dat risico zit verrekend in de rente bij de uitgifte van de obligatie. Het risico aan de obligatie is mate van kan op een faillissement van de onderneming voor de vervaldatum van je obligatie.

Soorten

Converteerbare obligaties: obligaties die onder bepaalde voorwaarde omgezet kunnen worden in aandelen.
Nul-coupon obligaties: betalen geen jaarlijkse coupon uit, maar betalen op de vervaldatum een hoger bedrag dan het oorspronkelijke bedrag van de belegging.
Kasbon: obligatie die uitgegeven wordt door financiële instelling
Staatsbon: obligatie die uitgegeven wordt door overheid

Dit bericht is gepost op 1 februari 2008 om 11:52 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.