Autoverzekering, hoe werkt het?

Iedereen die een auto bestuurt, moet een autoverzekering hebben. In België is de autoverzekering wettelijk verplicht, net zoals in de rest van de Europese Unie.

De premie die je betaalt voor je autoverzekering is afhankelijk van verschillende factoren, zoals, de leeftijd en de burgerlijke staat van de bestuurder, het doel waarvoor de wagen gebruikt wordt, de ouderdom van de wagen en het aantal kilometers, de bonus-malusgraad van de bestuurder, het type wagen, hoe lang de bestuurder zijn rijbewijs al heeft, enz.

De autoverzekeringen werken volgens het bonus-malussysteem. Bestuurders die geen ongelukken veroorzaken, betalen minder dan bestuurders die al een paar ongelukken gehad hebben.

De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) is de basisdekking. Deze is wettelijk verplicht. Die verzekering dekt in principe de schade die je aan derden veroorzaakt.

Extra verzekeringen

Naast de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, bestaan er nog heel wat opties om je tegen nog meer risico’s te verzekeren.

Omniumverzekering

De BA-verzekering vergoedt alleen de schade aan anderen. De omniumverzekering vergoedt ook de schade aan je eigen wagen.

Volledige omniumverzekering: bij deze verzekering worden bijna alle risico’s verzekerd. Schade door brand, natuurkrachten, diefstal, aanrijdingen met dieren, vandalisme, glasbreuk, ongevallen (zelfs als je in fout bent), enz.
Beperkte omniumverzekering: dekt dezelfde risico’s als een omniumverzekering, behalve de schade aan de wagen als je zelf in fout bent.

Rechtsbijstand verkeer

Deze verzekering dekt de kosten voor je verdediging in de rechtbank

Bestuurdersverzekering

Dekt de hospitalisatiekosten, eventuele werkonbekwaamheid en overlijden van de bestuurder.

Enz.

Tips bij zoeken autoverzekering

Vergelijk alle aanbiedingen op vlak van prijs, dienstverlening en bijkomende waarborgen. Vraag desnoods raad aan een onafhankelijke verzekeringsmakelaar!
Teken de bijzondere voorwaarden van je verzekeringspolis niet voor je ze grondig hebt nagelezen. Stemmen alle gegevens overeen met de realiteit en staat alles erin vermeld?
Voor jonge bestuurders is de autoverzekering verschrikkelijk duur, dus besluiten velen een verzekering af te sluiten op naam van een van de ouders. Dit kun je beter niet doen, het is in strijd met de wet. De verzekeraar kan het als een geval van misbruik beschouwen en de polis nietig verklaren. Zo kan hij de schadevergoedingen terugvorderen.

Dit bericht is gepost op 1 februari 2008 om 11:06 uur en is geplaatst in Verzekeringen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.