Wat gebeurt er met aandelen in het geval van een faillissement?

01.jpeg 

Aandelen zijn voor veel mensen een manier om geld te beleggen in bedrijven, waarvan zij verwachten een rendement te ontvangen. Het is een vorm van risico kapitaal, aangezien je er nooit zeker van bent dat jouw investering iets oplevert. Het kan daarnaast ook gebeuren dat het bedrijf waarin jij geld geïnvesteerd hebt failliet gaat. Wat gebeurt er dan precies met de aandelen?

Wat zijn aandelen precies?

Door middel van aandelen kan een bedrijf zijn activiteiten financieren en het is onderdeel van het eigen vermogen van een onderneming. Hierdoor vormt een aandeel ook een soort eigendomsbewijs van een bepaald deel van een bedrijf en de aandeelhouder heeft recht op een deel van de winst die gemaakt wordt. 

Voor een bedrijf zijn aandelen voordelig, omdat zij niet verplicht zijn het gespendeerde geld terug te geven en er hoeft eveneens niet verplicht rente over betaald te worden. Enkel wanneer er winst gemaakt wordt, moeten aandeelhouders uitgekeerd worden met een dividend. Hierdoor lopen aandeelhouders een bepaald risico en zij zijn afhankelijk van de beslissingen die door het bedrijf gemaakt worden.

Aandelen kun je vrij eenvoudig weer verkopen, wat bij diverse banken en brokers kan. Via platformen kunnen particulieren zelf aandelen kopen en verkopen. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de kosten die gerekend worden voor deze service en je kunt het beste verschillende partijen vergelijken voor het maken van de juiste keuze.

Wat gebeurt er wanneer een bedrijf failliet gaat?

In het geval dat een onderneming failliet gaat worden uit de laatste middelen eerst de “normale” schuldeisers afbetaald. Hieronder vallen bijvoorbeeld leveranciers. Daarna komen obligatiehouders aan de beurt, welke in feite geld lenen aan bedrijven in de vorm van obligaties en hier rente voor uitbetaald krijgen. Als laatste komen de aandeelhouders van een failliet bedrijf aan bod.

Bezitters van aandelen lopen door deze plek in de ranking ook meer risico dan obligatiehouders. Dit risico heeft wel een limiet, aangezien alleen het bedrag dat op de beurs is betaald voor het aandeel verloren kan gaan. Een aandeelhouder is namelijk wel mede-eigenaar, maar kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de schulden van een bedrijf.

Obligatiehouders krijgen niet de titel van mede-eigenaar, aangezien zij enkel geld lenen aan een onderneming. Daarvoor in ruil ontvangen zij een schuldbewijs, wat een obligatie genoemd wordt. Bezitters van obligaties kunnen evenals aandeelhouders alleen verliezen wat zij op de beurs hebben betaald.

In het geval van een faillissement van een bedrijf kunnen aandeelhouders dus wel degelijk geld verliezen, maar hier zit wel een limiet aan.

Tags No Tags

Dit bericht is gepost op 25 oktober 2021 om 18:26 uur en is geplaatst in Zonder rubriek.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Wil jij kantoorruimte huren in Antwerpen? SKEPP vertelt je over de beste locaties!
Beleggen in crypto