10 manieren om kinderen met geld te leren omgaan

Natuurlijk wil je dat je kinderen ooit op een verantwoordelijke manier met geld omgaan. Maar ook hier geldt het principe ‘jong geleerd is oud gedaan’. Hier vind je een aantal raadgevingen waarmee je ervoor kan zorgen dat je kinderen opgroeien tot volwassenen die zich financieel heel goed uit de slag trekken.

Laat ze kennismaken met het concept ‘geld’

Introduceer eerst het kleingeld. Leer ze wat de waarde is van de munten en moedig ze aan hun munten in de spaarpot te steken.

Geef het voorbeeld

Leg uit wat je precies aan het doen bent wanneer je een geldautomaat gebruikt, een overschrijving invult of gewoon je boodschappen betaalt. Kinderen zullen veel bijleren door je gewoon te observeren en je gedrag te kopiëren.

Open een spaarrekening

Leg aan je kinderen uit hoe samengestelde rente werkt en laat ze zien hoe hun spaargeld kan groeien door het gewoon op een bankrekening te zetten.

Geef zakgeld

Als kinderen zakgeld krijgen, moeten ze de basisregels kennen van omgaan met een budget. Als ze met hun eigen zakgeld moeten omgaan, zullen hun financiële vaardigheden verbeteren.

Zorg dat het leren leuk is

Speel geldspelletjes om ze te leren met geld om te gaan. Bordspellen, online spellen of gewoon zelfgemaakte spelletjes kunnen allemaal nuttig zijn.

Laat ze toe om fouten te maken

Laat je kinderen hun geld verspillen en fouten maken met hun geld. Uit hun fouten zullen ze veel leren. Maar wees ook bereid hen raad te geven als ze het nodig hebben.

Laat ze geld verdienen

Vakantiewerk, weekendwerk of klusjes opknappen voor mama en papa zullen hun bijleren over zaken doen en hard werken voor je geld.

Leer ze een budget opstellen

Als je een dagje weggaat met de familie, laat je kinderen dan het budget eens berekenen.

Leer ze doelen stellen

Leer je kinderen hoe ze doelen moeten stellen en hoe ze daar al lang op voorhand voor kunnen sparen.

Leer ze hoe te investeren

Leg aan je kinderen uit hoe de beurs in elkaar zit en hoe ze geld kunnen verdienen met aandelen.

Dit bericht is gepost op 23 februari 2009 om 14:53 uur en is geplaatst in Algemeen, Sparen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.