10 financiële vragen die je moet stellen voor je het jawoord geeft

Je bent je droomprins of -prinses tegengekomen en bent van plan te trouwen. Natuurlijk zal het huwelijk veel planning vragen, maar nog belangrijker is het uitpluizen van jullie financiële toekomst samen. Ga een samen zitten, bespreek je doelen en verwachtingen en kom naar voren met een perfect plan voor de samensmelting van jullie financiën. Misschien niet heel romantisch, maar wel absoluut noodzakelijk! De volgende vragen kunnen je daarbij helpen.

Waar wil je staan binnen 5 tot 10 jaar?

Deze vraag is de beste om een discussie over geld mee te beginnen. Wil een van jullie terug naar school gaan, een eigen zaak beginnen of een vakantiehuis kopen? En als je een gezin wilt stichten, hoeveel kinderen wil je dan en wanneer? Gaan jullie in dat geval beiden blijven werken of zal er iemand thuisblijven om voor de kinderen te zorgen? Wat zijn jullie dromen en jullie doelen?

Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Voordat je een efficiënte strategie uitwerkt om je doelen te bereiken, zouden jullie beiden een opsomming moeten maken van je sterktes en zwaktes op financieel vlak. Eens je weet waar je op dit moment aan toe bent, is het gemakkelijker om vooruit te gaan. Misschien is het zelfs wel de moeite waard een professional te consulteren voor je financiële planning.

Kiezen we voor aparte rekeningen of een gezamenlijke?

Veel koppels kiezen voor de eenheid en het vertrouwen van een gezamenlijke rekening, terwijl anderen dan weer houden van de autonomie en vrijheid van een eigen bankrekening. Maar je kunt natuurlijk ook altijd voor beide mogelijkheden kiezen. Sommige koppels hebben een gezamenlijke rekening voor het huishouden en een eigen rekening voor individuele uitgaven. De uitdaging zit erin een systeem te vinden dat voor jullie beiden werkt.

Wat doen we met onze investeringen?

Als  jullie beiden beleggers zijn, doe je er goed aan jullie portefeuilles eens naast elkaar te leggen. Als jullie bijvoorbeeld in hetzelfde aandeel geïnvesteerd hebben, kan je eventueel een deel van de aandelen kopen. Een gespreide portefeuille leidt immers tot minder risico.

Hoe gaan we om met de dagelijkse uitgaven?

Een van de eerste dingen die je als pasgetrouwd koppel moet doen is een budget opstellen. Ga eens samen zitten en bereken hoeveel je ongeveer denkt uit te geven aan boodschappen, kledij, uit eten gaan en andere uitgaven. Praat ook eens over hoeveel ieder van jullie mag uitgeven zonder het medeweten van de ander. Overleg over iedere 5 euro die je uitgeeft is overbodig, maar je wilt ook niet thuiskomen en een gloednieuwe Mercedes voor de deur zien.

Wie is verantwoordelijk voor het betalen van de rekeningen en het invullen van de belastingsbrief?

Door dit op voorhand af te spreken, vermijd je misverstanden in de toekomst. Bedeel deze taak toe aan de meest georganiseerde van jullie twee. Dat betekent natuurlijk niet dat de ander in het duister moet tasten. Iedere partner moet ook weten waar hij de informatie over de rekeningen (websites, paswoorden, enz.) kan vinden.

Welke financiële risico’s kunnen jullie aan?

Iedere mens is anders. De een speelt het graag op veilig, terwijl de ander al eens een groot risico durft nemen. En dat kan in een huwelijk zeker tot problemen leiden. Als jullie beiden een heel verschillende persoonlijkheid hebben, probeer elkaar dan niet te veranderen, maar zoek eerder naar een compromis.

Welke verzekeringen hebben we nodig?

Heeft een van jullie beiden een andere verzekering nodig? Komen aanvullende verzekeringen of duurdere verzekeringen op naam van beiden of worden ze apart betaald?

Hoe zullen we omgaan met reeds bestaande schulden?

Gaan jullie de schulden collectief of individueel afbetalen? Wat je ook beslist, verbind er in ieder geval niet de naam van de ander aan. Anders kom je in de problemen als jullie ooit zouden scheiden of  de persoon die de schulden in de eerste plaats had het laat afweten.

Dit bericht is gepost op 14 oktober 2008 om 15:05 uur en is geplaatst in Algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Bespaar op je boodschappen
Geld sparen voor studenten