Belastingen: beroepskosten inbrengen

Aan het binnenbrengen van de jaarlijkse bruine envelop gaat vaak heel wat (denk)werk vooraf. Naast het inbrengen van je jaarlijkse inkomsten, is het belangrijk om ook je kosten in te brengen. Hoe meer kosten je namelijk inbrengt, hoe minder belastingen je uiteindelijk zal moeten betalen. Daarom denk je er best even over na: kies je voor werkelijke of forfaitaire beroepskosten? En wat is nu juist het verschil?

Werkelijke of forfaitaire beroepskosten?

Als werknemer, bedrijfsleider of beoefenaar van een vrij beroep heb je de volle keuze: ga je voor werkelijke of forfaitaire beroepskosten? Je hebt die keuzevrijheid dan voor elke inkomstencategorie (dus zowel voor je bezoldiging als werknemer, als bedrijfsleider of als vrij beroeper). Wanneer je je inkomsten haalt uit de uitoefening van een nijverheids-, handels- of landbouwonderneming kan je daarentegen enkel werkelijke beroepskosten inbrengen.

Werkelijke beroepskosten

Werkelijke beroepskosten zijn die kosten die je in het voorbije jaar gemaakt hebt om je beroepsinkomsten te verwerven of te behouden. Uitzondering zijn de kosten die uw werkgever (of vennootschap) belastingsvrij terugbetaalt (kosten eigen aan werkgever/vennootschap).

Kosten kunnen als werkelijke beroepskosten worden ingebracht indien ze aan vier voorwaarden beantwoorden:

1. Beroepsactiviteit
Beroepskosten zijn kosten die je maakt voor de uitoefening van je beroep. Het inbrengen van privé-kosten die niets te maken hebben met je beroep worden hier dus niet toe gerekend.
2. Inkomsten
De kosten dienen daarnaast gemaakt te zijn met het oog op het verwerven of behouden van beroepsinkomsten. Of je ook daadwerkelijk winst gerealiseerd hebt, doet niet ter zake.
3. Voorbije jaar
De beroepskosten moeten in het voorbije jaar betaald zijn. Het doet dus niet ter zake of de kosten betrekking hebben op voorgaande of volgende jaren.
4. Bewijs
Voor alle beroepskosten dien je in principe een bewijs van betaling te hebben. Indien je niet over bewijsstukken bezit, zal je de belastingscontroleur moeten overtuigen. Je mag de kosten dan ramen op een redelijk bedrag.

Forfaitaire beroepskosten

Je kan daarentegen ook steeds opteren voor het inbrengen van forfaitaire beroepskosten. Je krijgt altijd forfaitaire beroepskosten toegekend, ook al kan je geen werkelijke beroepskosten aantonen of zijn ze lager dan de forfaitaire beroepskosten.

Forfaitaire beroepskosten worden berekend als percentage op je beroepsinkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe lager het percentage. Let wel: maximaal bedragen ze 3.320 euro per categorie van beroepsinkomsten. Als werknemer, bedrijfsleider of beoefenaar van een vrij beroep kan je dus maximaal 9.960 euro (3 x 3.320 euro) inbrengen als beroepskosten.

Dit bericht is gepost op 21 augustus 2008 om 13:38 uur en is geplaatst in Algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.