Hypotheek met vaste of variabele rente?

De meeste mensen die een huis bouwen, hebben waarschijnlijk een woonkrediet nodig. Bij de bank zul je dan moeten kiezen tussen een hypotheek met vaste rente of een met variabele rente.

Variabele rente

Als je kiest voor een woonkrediet met variabele rente worden je maandelijkse afbetalingen aangepast aan de actuele rentevoet op de financiële markt. Deze rentevoet zal niet iedere maand verschillen. De rentevoet wordt namelijk pas aangepast als het verschil groot genoeg is met de vorige rentevoet (op jaarbasis meestal 0,25 procent).
Er wordt ook een onder- en bovengrens vastgelegd, de zogenaamde ‘caps’. Als de rentevoet dus veel stijgt of daalt, zal je woonkrediet met een minimum en maximum rentevoet geen al te grote schommelingen kennen.

Je kunt zelf kiezen wanneer de rentevoet van je hypotheek mag aangepast worden. Dit kan jaarlijks, driejaarlijks of variabel zijn. Als je kiest voor variabel, kies je voor een formule, bijvoorbeeld 3-3-3, waarbij het  tarief om de drie jaar wordt aangepast of 5-5-5, waarbij het om de 5 jaar wordt aangepast. Je kunt ook kiezen voor semi-vast. Dat kan bijvoorbeeld 10-5-5 zijn. De rentevoet wordt dan na 10 jaar voor de eerste keer aangepast en daarna steeds om de 5 jaar.

Vaste rente

Als je kiest voor een woonkrediet met vaste rente, ben je 100% zeker dat je in de toekomst altijd dezelfde rente zult betalen. Als je net het risico wilt nemen dat je rentevoet in de toekomst verhoogd wordt, moet je dus voor een vaste rente kiezen.  Hoe lager de actuele rente is, hoe slimmer het is je hypotheek zo lang mogelijk vast te leggen. Voor de zekerheid van een vaste rente betaal je trouwens ook een meerprijs.

Nadelen en voordelen

Als je voor een lange rentevaste periode gekozen hebt, kan de marktrente flink onder jouw rente te liggen komen. Maar andersom kan dus ook altijd het geval zijn. Een ander nadeel van een hypotheek met vaste rente is dat je voor de verworven zekerheid altijd een opslag op de rente betaalt.

Dit bericht is gepost op 9 september 2008 om 09:32 uur en is geplaatst in Lenen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.