Hoe omgaan met risicovolle beleggingen?

Beleggingen zijn niet zonder risico, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar weet je ook dat er verschillende soorten risico’s bestaan die ieder hun gevolgen hebben? We zetten de meest voorkomende hieronder even voor je op een rijtje.

Kredietgevaar

Waarschijnlijk ben je je er wel van bewust dat het merendeel van de beleggingen risico voor je ingebrachte krediet inhouden. Nu is het wel zo dat het risico kleiner is bij ondernemingen die er financieel goed voor staan dan bij ondernemingen die minder geld ter beschikking hebben. Dat geldt ook als er met aandelen en effecten gewerkt wordt. Wanneer er dan eventuele problemen optreden kan het zijn dat die bedrijven voorlopig geen dividenden meer uitbetalen terwijl de prijzen van de effecten enorm de diepte ingaan. Je kunt dit proberen te vermijden door te investeren in bedrijven die een stevige financiële basis hebben.

Beursrisico

Het risico hier is dat een hele markt ineen kan storten en dat is vaak moeilijk te voorspellen. Stel dat je effecten koopt bij een bedrijf dat er financieel wel goed voorstaat. Maar de beurs geraakt verzadigd en de beursprijs van die effecten daalt enorm. Dan kan het zijn dat je ingebrachte som in gevaar is. Hetzelfde geldt als de beurs door een onverwachte negatieve economische toestand beïnvloed wordt. Of, meer voorspelbaar, als de beurs een periode van dalende prijzen ingaat, kunnen alle beleggingen aangetast worden. Als je dit risico wilt omzeilen is het een goed idee om je geld te verspreiden en zowel te investeren in effecten en aandelen als in cash equivalent.

Onvoorziene omstandigheden

Onverwachte gebeurtenissen kunnen altijd en overal voorkomen, daarom zijn ze ook onvoorzien. Zelfs op de beurs. Zulke omstandigheden hebben een negatief effect op de waarde van je investering en kunnen zowel wereldwijd of specifiek in een bepaalde branche voorkomen. Onder onvoorziene omstandigheden kun je bijvoorbeeld een nieuwe wetgeving verstaan die de prijzen doet kelderen. Een optie om dit vermijden is om te kiezen voor investeringen die verspreid liggen over een grote tak van de industrie.

Stijgende rente

Wanneer de interest stijgt, is het normaal dat de prijzen van effecten zakken. En omgekeerd ook: als de rente zakt, schieten de effecten weer de hoogte in. Dat kan zowel positief als negatief uitvallen. Potentiële kopers zullen nu sneller geneigd zijn om een extraatje te betalen voor oudere, hogere effecten. Hoe het ook zij, het zal altijd de huidige waarde van je investering aantasten.

Inflatie

Ieder jaar stijgen de prijzen van goederen en diensten waardoor de inflatie ook stijgt. Zelfs als de inflatie laag zou zijn, dan nog zijn er spectaculaire gevolgen te merken op lange termijn. Je zou dus rekening moeten houden met je eigen risicotolerantie en met de tijd die er tussen de voorbije inflatie zit.

Dit bericht is gepost op 30 juli 2008 om 10:13 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.