De basis van de beurs

Iedereen kent het begrip ‘de beurs’ vast wel van horen zeggen op het nieuws bijvoorbeeld, maar wat houdt het nu precies in? Geraak jij ook een beetje de kluts kwijt in al die financiële termen en het gegoochel met cijfers? Dan kan het volgende artikel je vast een beetje op weg helpen.

De beurs: een ontmoetingsplaats

De beurs is een ontmoetingsplaats voor mensen die onder andere aandelen willen kopen of verkopen. Een aandeel  kopen houdt in dat je geld investeert in een bedrijf. Wanneer dat bedrijf winst maakt, verdeelt het de winst onder de aandeelhouders.

De prijzen van de effecten worden, zoals altijd het geval is in een markt, bepaald door vraag en aanbod.
Je kan als particulier niet zomaar  een beurs binnenlopen en aandelen kopen, normaal gesproken gebeurt dat via een bank of een beursgenootschap.

Welk bedrijf kies ik uit?

Laat je nooit leiden door roddels of kletspraatjes maar ga altijd zelf op onderzoek uit. Geloof niet zomaar wat anderen je zeggen, de beurswereld is een harde wereld en je zal moeten leren alleen op jezelf en op je intuïtie te vertrouwen. Zorg dat je ook altijd op de hoogte bent van de actualiteit, in de beurswereld is kennis zeker macht.

Tips die iedereen kent, laat je beter achterwege. Ondertussen zijn er al veel te veel mensen geweest die deze tips opgevolgd hebben. Het is het beste om op een of andere manier aan informatie te geraken die anderen nog niet kennen: de zogenaamde inside information.

Waarin moet ik mijn geld investeren?

Je kan op drie manieren geld investeren op de beurs:

Aankopen van aandelen die laag staan (door onderwaardering bijvoorbeeld):  op den duur is er geen sprake meer van onderwaardering en zal de waarde van de aandelen gaan stijgen en zo maak je dus winst
Aankopen van groeiaandelen: dit zijn aandelen die laag staan, maar er wordt verwacht dat het bedrijf een flinke winst zal maken.
De aankoop van indexfondsen: indexfondsen zijn computergestuurde beleggingsfondsen en hebben als voordeel dat ze veel goedkoper zijn omdat er minder tussenkomsten zijn.

Dit bericht is gepost op 22 mei 2008 om 08:44 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: