Hoe je in aandelen moet investeren

Een aandeel is een gedeelte dat bijgedragen wordt tot het kapitaal van een onderneming. Een beurs (dikwijls ‘de beurs’ genoemd) is een plaats waar effecten worden gekocht en verkocht. De beurs is een essentieel onderdeel van een goed georganiseerde kapitaalmarkt. Ze brengt grote hoeveelheden kapitaal samen die noodzakelijk zijn voor het functioneren van grote bedrijven en de groei van een land of een groep landen.

Er zijn twee manieren van handelen op de beurs: contante transacties en voorwaardelijke transacties. Contante transacties worden afgehandeld op korte termijn (dezelfde dag tot hoogstens zeven dagen later). Voorwaardelijke transacties worden uitgevoerd op een vooraf vastgestelde datum. Contante transacties kunnen gedaan worden voor alle aandelen, terwijl voorwaardelijke transacties enkel geldig zijn voor bepaalde, gelijste effecten.

Beurstransacties worden ofwel gedaan als investering ofwel om te speculeren. Investeringstransacties worden gedaan met de bedoeling te verdienen op bepaalde aandelen door ze bij te houden. Speculatietransacties hebben een andere bedoeling, met name het creëren van kortetermijnwinsten door aandelen met winst te verkopen.

De aard van een investeringstransactie verschilt van die van een speculatietransactie. De investeringstransactie houdt in dat verkopers de aandelen daadwerkelijk overleveren en de kopers de volledige prijs betalen. Speculatietransacties daarentegen vergen niet zo’n toewijding. Er hoeft geen volledige prijs betaald te worden, een deposito van een gedeelte van het totaalbedrag volstaat. Daarom is het totale volume van speculatietransacties gewoonlijk veel groter dan dat van de investeringstransacties. Dat is de reden waarom men zegt dat speculatie noodzakelijk is opdat de beurs voldoende kapitaal en continuïteit kan behouden.

Dit bericht is gepost op 6 mei 2008 om 15:51 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.