Hoe een studietoelage aanvragen?

Studeren kost enorm veel geld. Gelukkig kan de Vlaamse overheid in veel gevallen tussenbeide komen met een studietoelage. Maar hoe moet je nu zo’n studietoelage aanvragen?

Punten

Of je recht hebt op een toelage, hangt van het gezinsinkomen af. Wat de maximale grens is voor jouw gezin, wordt bepaald met het aantal ‘punten’ dat jullie als gezin hebben. Elke persoon fiscaal ten laste geldt voor één punt. Personen met een handicap en studenten hoger onderwijs tellen voor twee punten.

Inkomen

Het gezinsinkomen wordt afgeleid via het laatste aanslagbiljet. Worden ook meegeteld als inkomen: 80 procent van het alimentatiegeld, leefloon en inkomensvervangende tegemoetkomingen aan gehandicapten.

Er wordt ook gekeken naar het kadastraal inkomen, zodat mensen met veel huizen en gronden geen onterechte toelage krijgen. Hierbij wordt het kadstraal inkomen van gebouwen of gronden die niet gebruikt worden als eigen woning of voor eigen beroepsdoeleinden in rekening gebracht. Dit kadastraal inkomen wordt dan vergeleken met uw gezinsinkomen: als het in verhouding hoog ligt, kan je geen studietoelage krijgen.

Wanneer aanvragen?

Je hoeft de aanvraag tot een studietoelage niet noodzakelijk in het begin van het schooljaar in te dienen, dat kan nog tot het einde van het academiejaar. Dit moet zelfs niet meer via paperassen gaan. Je kan online een studietoelage aanvragen op www.studietoelagen.be. Als er verschillende studenten in je gezin zijn, kan je ook een gezamenlijke aanvraag indienen: dat bespaart je een hoop werk.

Dit bericht is gepost op 21 april 2008 om 13:52 uur en is geplaatst in Algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.