Wat zijn studietoelagen?

Studeren aan een hogeschool of een universiteit is ongelooflijk duur. Er komt heel wat bij kijken: boeken, inschrijvingsgeld, kot, vervoer, laptop… Gelukkig kan je gebruik maken van een studietoelage.

Wie heeft er recht op?

Om in aanmerking te komen voor een studietoelage, moet de opleiding die je volgt erkend zijn. Voor bachelor-na-bachelors en master-na-masters (voortgezette opleidingen) krijg je echter nooit een studietoelage. Schakel- en voorbereidingsprogramma’s kunnen wel vergoed worden, net als de lerarenopleiding. De opleiding moet ook diplomagericht zijn: als je aan de Open Universiteit studeert heb je dus geen recht op een studietoelage.

Kredieten

Het systeem werkt met studietoelagekredieten. Als je begint aan het hoger onderwijs, heb je de volgende kredieten: 2 bachelorkredieten, 1 masterkrediet, 1 krediet voor het volgen van een voorbereidingsprogramma, 1 krediet voor het volgen van een schakelprogramma en 1 krediet voor een specifieke lerarenopleiding aan hogeschool of universiteit. Deze kredieten kunnen dan ‘ingeleverd’ worden voor toelagen. Er is ook een jokerkrediet: dat kan je gebruiken als je je jaar moet overdoen of als je van studierichting wil veranderen.

Hoeveel

Het uiteindelijke bedrag dat je kan krijgen ligt tussen 210,24 euro en 1952,80 euro. Kotstudenten krijgen een hogere toelage: het maximum daar ligt op 3253,61 euro.

In het buitenland

Als je als leerling in het secundair onderwijs in de Franse of Duitstalige gemeenschap wil studeren of in het buitenland, heb je recht op een studietoelage als er in Vlaanderen geen gelijkaardige opleiding bestaat.

Hogeschool- en universiteitsstudenten kunnen sowieso een studietoelage aanvragen. Er zijn drie voorwaarden aan verbonden: de plaatselijke overheid moet de opleiding of instelling erkennen, de opleiding moet tot een diploma leiden dat de plaatselijke overheid erkent en verder gelden nog de voorwaarden voor een studietoelage in Vlaanderen.

Ook moet het zo zijn dat de hoofdverblijfplaats van de student in het Vlaamse Gewest ligt, of dat de student al een diploma secundair of hoger onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap behaalde.

Dit bericht is gepost op 21 april 2008 om 14:04 uur en is geplaatst in Algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.