Je grootste financiële fouten opgelost

Op een goede manier met geld omgaan, het is niet iedereen gegeven. Meer nog, de meeste mensen bezondigen zich aan dezelfde fouten. Hier vind je vier veelvoorkomende fouten en de gepaste oplossingen ervoor.

Probleem 1: je geeft te veel geld uit

Een van de meest hardnekkige fouten. Sommige mensen zijn echt geboren om te shoppen. Wetenschappers hebben ontdekt dat de hersenen, net voor je veel geld uitgeeft aan iets wat je heel graag hebben wilt, dopamine vrijmaken. Geld sparen daarentegen, leidt niet tot een chemische reactie in de hersenen. Te veel geld uitgeven kan ook het gevolg zijn van een gebrek aan planning of tijd.

Oplossingen:

Maak het moeilijker om te winkelen: gooi die catalogi het huis uit en verwijder al die shoppingsites uit je favorieten.
Verander je dagelijkse gewoonten: neem bijvoorbeeld een andere weg naar het werk, zodat je niet zoveel winkels passeert.
Koop geen snacks aan de automaat: neem bij het begin van de werkweek een hele zak fruit en noten mee naar het werk, zodat je niet de behoefte voelt nog eens extra snacks te kopen.
Betaal alleen cash, niet met de bankkaart: als je met de bankkaart betaalt, heb je vaak niet door wat voor enorme bedragen je uitgeeft.
Koop alleen dingen die je terug kunt inwisselen.

Probleem 2: je spaart te weinig

Gezinnen sparen steeds minder van hun inkomen, hoewel het wel nodig zou zijn. Om jezelf meer te laten sparen, zou je beter een doel voor ogen hebben. Je kunt ook iedere maand een bepaald bedrag opzij zetten.

Oplossingen:

Maak je spaardoelen realistisch: wat heb je precies nodig?
Begin met pensioensparen: een van de gemakkelijkste en slimste manieren om op lang termijn geld te sparen.
Laat iedere maand een bepaald bedrag op je spaarrekening zetten.

Probleem 3: de brandstofprijzen liggen te hoog

Energieprijzen zijn over het algemeen erg hoog, maar die voor benzine en diesel swingen de laatste tijd echt de pan uit.

Oplossingen:

Haal de rommel uit je koffer: hoe zwaarder je auto geladen is, hoe meer hij verbruikt.
Controleer de olie- en luchtfilter en de bandendruk van je auto: door je auto goed te onderhouden, kan je het brandstofverbruik met 17% terugdringen.
Laat je auto niet in de volle zon staan, de brandstof kan immers verdampen.
Koop een zuinige auto.

Probleem 4: je komt niet toe met je geld

Zit je voortdurend in geldnood? Kun je je nooit een vakantie veroorloven? Dan moet je een goed budget opstellen, waaraan je je moet houden.

Oplossingen:

Schrijf alles op: houd alles dat je uitgeeft een tijdlang bij in een notitieboekje, zodat je precies weet waar je geld naartoe gaat.
Verdeel je budget in categorieën: een deel voor voedsel, een voor kledij, een voor je huis en een voor het spaargeld.

Dit bericht is gepost op 27 maart 2008 om 11:10 uur en is geplaatst in Algemeen, Sparen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.