Een belegging staat of valt met een plan

Wie in aandelen wil beleggen, moet vooraf een plan maken en zich daaraan houden. Wie in het wilde weg aandelen koopt en verkoopt, zal op termijn enkel geld verliezen.

Maak een plan

Beleggingen vooraf plannen is een basisregel voor elke aandeelhouder. De meeste kleine beleggers vergeten deze regel echter. Ze volgen slaafs de heersende tendensen en gaan blindelings af op wat de media berichten, zonder daarbij ook maar enige strategie te volgen. Wanneer hun aandelen het dan minder goed doen dan verwacht, zijn ze teleurgesteld en verkopen ze hun aandelen aan veel te lage prijzen of zelfs met verlies.

De ervaring leert dat emoties slechte raadgevers zijn. Wie emotioneel en impulsief te werk gaat, maakt gemakkelijk fouten. Geld beleggen doe je emotieloos, weloverwogen en gepland. Stel jezelf een doel, stippel de route uit en houd je eraan.

Negeer je intuïtie

Beleggen heeft veel weg van pokeren. Wanneer je intuïtie je influistert dat de aandelen van dit of dat bedrijf zullen stijgen in waarde, luister daar dan niet naar. Net als bij poker laat je intuïtie je wel eens in de steek, zodat je uiteindelijk toch geld verliest. Natuurlijk kan je intuïtie ook juist zitten. Maar dat is puur een kwestie van geluk.

Een voorbeeld

Je hebt een jong softwarebedrijf ontdekt waarvan enkel computernerds de naam kennen. Dat bedrijf heeft een nieuw programma ontwikkeld en kenners voorspellen dat het zeer populair zal worden.

De toekomst van het bedrijf ziet er dus rooskleurig uit, en ook in het verleden hebben ze op regelmatige basis winst geboekt. Maar aangezien het programma nog nieuw en onbekend is, kosten de aandelen belachelijk weinig: een aandeel kost slechts 4 dollar. De prijzen stijgen en dalen echter nog, dus je besluit te wachten tot ze 3,5 dollar kosten.

De volgende dag schiet de prijs echter onaangekondigd omhoog naar 7 dollar. Je hebt spijt dat je gisteren je kans hebt laten liggen en wilt alsnog kopen. Dat zou echter een emotionele en dus foute beslissing zijn. Uiteindelijk koop je de aandelen aan het dubbele van de prijs die je oorspronkelijk in gedachten had. Waarom dan eerst al dat opzoekwerk doen?

Gemiste kansen

Dat is waarom je je aan een plan moet houden. Het geeft niet als je die ene kans gemist hebt. Ervaren beleggers weten dat ze nog genoeg mooie kansen zullen krijgen. Om de hoek ligt alweer een ander bedrijf met een groot potentieel en een mooie toekomst.

Natuurlijk mag je je ook niet te krampachtig vasthouden aan je voornemens. Aandelen die afwisselend sterk stijgen en dalen in waarde zijn misschien niet echt betrouwbaar en kan je dus maar beter verkopen. Zolang je beslissing maar weloverwogen en rationeel is.

Dit bericht is gepost op 28 maart 2008 om 11:41 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.