3 typen investeringen vergeleken

Beslissen om te investeren doe je niet zomaar. Er gaat best een uitvoerige redenering aan vooraf. Afhankelijk van je expertise, je hoeveelheid geld en tijd, je besluitvaardigheid en de mate waarin je risico durft nemen, kan je kiezen voor één van volgende algemene investeringsscategorieën. We zetten de voor- en nadelen ervan op een rij.

Passief investeren

Wanneer je de investeringsbeslissingen overlaat aan derden, bijvoorbeeld aan een investeringsexpert, doe je aan passief investeren. Voorbeelden van passieve investeringen zijn de spaarrekening, eigendomsfondsen en obligaties.
Voordelen
Het grote voordeel van deze vorm van investeren is dat je zelf geen expertise moet hebben van en tijd moet steken in het opvolgen van de investeringsmarkt. Het is ideaal voor mensen met weinig vakkennis en/of beschikbare tijd.
Nadelen
Passief investeren brengt wel met zich mee dat je zelf geen controle hebt over wat er met je geïnvesteerde geld gebeurt. Daarnaast zijn de opbrengsten van passieve investeringen vaak beperkt. Grote winsten hoef je er niet van te verwachten.

Actief investeren

Als je actief investeert, laat je derden niet beslissen over je investeringen, maar neem je er zelf actief aan deel. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk het beheer van aandelen. Maar ook termijntransacties, opties en investeringen in vreemde munten zijn voorbeelden van actieve investeringen.
Voordelen
Het spreekt voor zich dat je bij actieve investeringen meer controle hebt over je investering. Bovendien is de kans op hogere winsten theoretisch gezien aanzienlijk hoger.
Nadelen
Hiertegenover staat wel dat je tijd moet investeren in het vergaren van de nodige expertise in het betreffende investeringsdomein. Een ander, misschien meer wichtig, nadeel is het grotere risico op verliezen.

Creatief investeren

Wanneer een (weliswaar gevorderd) investeerder zijn investering zo aanpast dat hij meer winst genereert, spreekt men van creatief investeren. Voorbeelden zijn businessrenovatie, het ontwikkelen van nieuwe producten en marketing.
Voordelen
Wanneer de investeerder goed is, kan hij enorm veel winst genereren. Creatief investeren is dus de investeringscategorie waarmee je de hoogste winsten kan verkrijgen. Bovendien is creatief investeren het investeringstype met de hoogste mate van controle en flexibiliteit.
Nadelen
Dergelijke enorme winsten kunnen alleen maar gerealiseerd worden via de ervaring en vaardigheden van de investeerder. Enorm hoge winsten zijn daarom in de praktijk enkel weggelegd voor de ‘happy few’. De anderen moeten het met beduidend minder stellen. De kans op mislukking is bij deze investeringscategorie dan ook het hoogst.

Dit bericht is gepost op 26 maart 2008 om 09:38 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.