Enkele optiestrategieën toegelicht

Een optie geeft je het recht op een bepaalde datum aandelen (of andere effecten) tegen een vooraf bepaalde prijs te kopen of te verkopen. Een combinatie van opties, die opgezet is om op verwachte marktcondities te speculeren, is een optiestrategie.

Straddle

Een straddle houdt in dat je tegelijkertijd call- en putopties koopt voor hetzelfde aandeel en met dezelfde expiratiedatum. Een straddle wordt gekocht als men een koerswijziging verwacht van het aandeel, maar niet weet of het zal stijgen of dalen. Als het aandeel stijgt, kan de koper de calloptie uitoefenen, als het daalt kan het de putoptie uitoefenen, in beide gevallen met winst. Een straddle kopen brengt ook een risico met zich mee. De kans is immers niet onbestaande dat het aandeel geen beweging kent.

Strangle

Een strangle is ook een methode om in te spelen op een verwachte sterke koersbeweging. Een strangle is min of meer hetzelfde als een straddle, maar dan met verschillende uitoefenprijzen. De uitoefenprijzen van de call liggen meestal ruim boven de huidige waarde van het aandeel, die van de put ruim eronder. Als het aandeel voldoende stijgt, kan de koper de calloptie uitoefenen, als het aandeel daalt de putoptie.

Spread

Een spread is een optiestrategie waarbij de belegger gelijktijdig call- en putopties koopt, met dezelfde expiratiedatum maar met verschillende uitoefenprijzen.

Als men verwacht dat de waarde van het aandeel zal stijgen, spreekt men van een call spread of bull spread. In de spread staat men een deel van de mogelijke winst af in ruil voor een lagere investering. Een bull spread gebruik je dus in het geval van een gematigde koersstijging.

Een ratio spread houdt in dat men een ongelijk aantal opties koopt en verkoopt. De winst is hetzelfde als bij een normale spread, maar de investeringskosten zijn lager.

Zero-cost Collar

De zero-cost collar of collar is een minder bekende optiestrategie, die meestal wordt gebruikt om aandelen te ‘verzekeren’. De koper bepaalt de te verzekeren waarde van een aandelenportefeuille en koopt daar de tegenwaarde aan putopties voor. De kosten voor die aankoop betaalt hij met de gelijktijdige verkoop van callopties. Het voordeel van deze optiestrategie zijn de lage kosten. Het nadeel bij deze optiestrategie is dat de koper bij een plotse stijging van de markt de winst mislopen.

Dit bericht is gepost op 21 maart 2008 om 16:10 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.