Waarom risicomanagement zo belangrijk is bij beleggingen

Een succesvolle aandelenportefeuille kun je niet opbouwen zonder dat je de risico’s die ermee gepaard gaan onder controle houdt. Of, om het met de woorden van superbelegger Warren Buffett te zeggen: “ De eerste regel is dat je niet verliest. De tweede regel is dat je de eerste regel niet vergeet.”

Risicomanagement betekent dat je je kapitaal beschermt tegen de mogelijkheid dat er wel eens iets mis kan gaan. Risicomanagement beperkt enerzijds het risico dat eigen is aan het beleggen in aandelen en verhoogt anderzijds de kans dat je aandelen winst zullen maken.

Risicomanagement is dus geen voorspelling dat aandelen het slecht kunnen doen, maar een verdediging tegen de mogelijkheid dat het slecht kan gaan. Het vermijden van grote verliezen is een belangrijke factor als je winst wilt halen uit je aandelen.

Risico’s

Het risico bij risicomanagement is dat het je zo voorzichtig maakt dat je minder geld verdient dan je zou verdienen als je bereid was meer risico te nemen.

Voorbeelden:

Stel dat je aandelen koopt in verschillende schijven, een veelvoorkomende techniek in het risicomanagement, en het aandeel stijgt plots enorm. Je verliest dan geen geld, maar je maakt niet zoveel winst als wanneer je alle aandelen in een keer had gekocht.

Een aandeel verkopen wegens een waardedaling van korte duur, zal je verliezen op korte termijn een halt toeroepen. Maar wanneer de aandelen terug in waarde stijgen, zie je de winst die je gemaakt zou hebben als je gewacht had met verkopen aan je neus voorbijgaan.

Waarom kiezen voor risicomanagement?

Om jezelf te verdedigen tegen enorme verliezen. Op lange termijn zul je waarschijnlijk geld verdienen als je grote verliezen vermijdt. Probeer een goed evenwicht te vinden tussen risico’s vermijden en eventuele grote winsten maken.

Dit bericht is gepost op 21 maart 2008 om 13:23 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.