Een studielening kan uitkomst bieden!

Wie studerende kinderen heeft, zal het zeker en vast aan zijn portefeuille voelen. Studeren is een dure zaak. Inschrijvingsgeld, boeken, schoolmateriaal, een computer, de huur van een studentenkamer en ontelbare andere kosten kunnen zich snel opstapelen en zorgen voor een financiële kater. Een studiebeurs is een mooie oplossing, maar zelfs die volstaat niet altijd.

Als de student geen eigen geld achter de hand heeft of niet op de financiële steun van de ouders kan rekenen, kan het nog steeds misgaan. Als de geldnood echt hoog is kan de student, onder bepaalde voorwaarden, wel een studielening aangaan.

Studielening

In eerste instantie kan je hogeschool of universiteit je al op weg helpen. Elke school heeft een ander beleid, dus je kan het best even navragen op de sociale dienst.

Voorschot: Als je al bevestiging hebt gehad dat je recht hebt op een studiebeurs van de overheid, maar nog steeds op het geld aan het wachten bent, kan je bij je hogeschool of universiteit een renteloos voorschot aanvragen. Concreet wil dit zeggen dat je school je gratis een bepaald bedrag voorschiet om dringende kosten al af te kunnen lossen. Dit geleende bedrag wordt dan later van je studiebeurs afgehouden.

Studentenlening: Afhankelijk van school tot school, kan je bij de sociale dienst een renteloze studentenlening aanvragen. Of je er al dan niet recht op hebt, wordt berekend aan de hand van inkomen, gezinssituatie en studiekosten.

Financiële instanties

Als bovenstaande mogelijkheden niet volstaan , kan je je ook een keer tot onafhankelijke financiële instanties wenden.

Lening: Het probleem met leningen is dat de meeste instanties maandelijkse inkomsten willen zien. Ze willen met andere woorden de garantie dat je het geleende bedrag ook kan terugbetalen. Als de student werkt en kan bewijzen dat hij maandelijks genoeg verdient om een lening aan te kunnen gaan is er geen probleem. Maar als dat niet het geval is, dan kunnen de ouders eventueel op hun naam een lening aangaan om de studies van hun kind te financieren. Bepaalde instellingen bieden voordeligere tarieven aan voor studieleningen.

Kredietplan: Sommige banken hebben speciaal ontworpen kredietplannen voor studiefinanciering. Dit kan zowel een lening op afbetaling als een kredietopening zijn. In het eerste geval leent de student of zijn ouders een bedrag tegen een voordeliger tarief, met maandelijkse afbetalingen. In het tweede geval krijgt de student de mogelijkheid ‘onder nul te gaan’. Zo kan de student per maand een bepaald bedrag extra opnemen. De student betaalt maandelijks enkel de interest op het opgenomen bedrag. Het bedrag zelf moet pas binnen de 6 maanden na het beëindigen of stopzetten van de studies terugbetaald worden. Voor dit soort kredietovereenkomsten is de handtekening van een van de ouders vereist.

Dit bericht is gepost op 20 maart 2008 om 09:59 uur en is geplaatst in Lenen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: