De pro’s en contra’s van online beleggen

Beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt er veel geld mee verdienen, maar ook veel schade mee teweeg brengen. Vele mensen willen graag een gevoel van zekerheid hebben en gaan vervolgens naar een beleggingsadviseur. Toch kan deze je niets garanderen. Dus waarom niet zelf de handen uit de mouwen steken en online een kans wagen op de aandelenmarkt? Online beleggen houdt vele voordelen in maar heeft ook enkele minpuntjes.

Pro’s

Wanneer je je online met aandelen gaat bezig houden, hoef je geen rekening meer te houden met de openingsuren van de bank of met de werktijden van je adviseur. Dit brengt een groot voordeel met zich mee, je kunt immers volledig zelf bepalen wanneer je bepaalde transacties uitvoert. Internet is permanent beschikbaar. Via online beleggingen kun je dus snel aandelen kopen en verkopen.

Bovendien is online beleggen een stuk goedkoper. Je schakelt namelijk de rol van je adviseurs uit, en dus ook die van de bank. Online beleggen bespaart je hierdoor heel wat onkosten. Het is vergelijkbaar met op reis gaan zonder gebruik te maken van een reisbureau. Het is een tussenstop die je overslaat, wat je vaak alleen veel geld kost.

Contra’s

Toch zijn er ook nadelen verbonden aan het online beleggen. Het is geen aanrader voor beginnende beleggers. Zij kunnen extra informatie immers goed gebruiken. Beleggingsadviseurs komen hiervoor zeer goed van pas, je kunt er met al je vragen bij terecht. Ben je een nieuwkomer op de aandelenmarkt, wend je dan eerst tot enkele personen die gespecialiseerd zijn in de beurs, in plaats van blindelings op jezelf te vertrouwen.

Daarenboven ben je volledig afhankelijk van je internetverbinding en pc. Doet één van beide het niet of is er geen pc in je buurt, dan heb je een probleem. Het voordeel van een beleggingsadviseur is dat je deze kunt contacteren zodat iemand anders, op voor jou onmogelijke momenten, transacties kan verrichten.

Bovendien moet je op de aandelenmarkt soms snel beslissingen nemen. De kans is dan ook groot dat je impulsieve beslissingen neemt waar je later spijt van krijgt. Je kunt via online beleggen, je beslissingen niet met iemand bespreken en je kunt later alleen jezelf de schuld geven.

Beleggen op zich brengt al heel wat risico’s met zich mee. Beslis je bovendien ook om online te beleggen, moet je dus zeer goed weten waar je mee bezig bent.

Dit bericht is gepost op 13 maart 2008 om 14:28 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.