De voordelen van groen beleggen

Sinds de opkomst van de industrie en de hedendaagse consumptiemaatschappij, gaat de natuur er niet bepaald op vooruit. Moeder Natuur moet immers almaar meer afrekenen met de vervuiling, teweeggebracht door de mens. Maar hoe moet het verder en is er nog wel sprake van een rooskleurige toekomst? Groen beleggen is de boodschap! Je kunt het zelfs zien als een belegging die de komende generaties alleen maar ten goede zal komen. Wat houdt groen beleggen precies in en heeft het nog meer voordelen?

Groen beleggen?

Groen beleggen is geld steken in fondsen die alleen maar investeren in milieuvriendelijke projecten. Deze projecten worden bovendien door de overheid erkend zodat het verschil met andere beleggingen, die geen rekening houden met het groene aspect, duidelijk is. Die erkenning uit zich in een zogenaamde groenverklaring.

Fiscaal voordeel

Duurzaam beleggen door je geld in dergelijke groenfondsen te steken levert niet louter voordelen voor de natuur, maar ook voor je eigen portefeuille. Groene beleggingen zijn namelijk fiscaal aftrekbaar. De overheid stimuleert op deze manier het beleggen in milieuvriendelijke projecten. Als je fiscale voordelen wilt halen uit je beleggingen, is de groenverklaring een must.

Groene beleggingen worden doorgaans gezien als investeringen met een laag rendement. Toch is het door de tussenkomst van de overheid een zeer interessante belegging geworden. Het marktaandeel is momenteel nog erg klein, maar men verwacht in de toekomst een sterke toename van groene beleggingen.

Op welke manier is groen beleggen nu voordelig voor het milieu? Doordat de overheid duurzame beleggingen aantrekkelijk maakt door middel van het fiscale voordeel, gaat de gewone burger hier gebruik van maken. Op deze manier wordt het voor de banken mogelijk leningen met een relatief lage rente aan te bieden aan milieuvriendelijke projecten. Voorbeelden hiervan zijn het aanleggen van windturbineparken of het bouwen van duurzame woningen.

Groen beleggen is dus zowel positief voor je belastingaangifte als voor het milieu. Mensen laten zich doorgaans meer overtuigen door het fiscaal voordeel, maar toch moeten we ons bewust worden van de ernst van de milieuvervuiling. Verandering in de manier waarop we omgaan met de natuur is een ware noodzaak. Groen beleggen is een stap in de richting van een betere wereld, een wereld waarin je kinderen en kleinkinderen een gezond leven kunnen leiden.

Dit bericht is gepost op 13 maart 2008 om 14:09 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.