Waarom kiezen voor ethisch beleggen?

Vandaag de dag is het haast onmogelijk om uit het gigantische aanbod van aandelen, obligaties en andere beleggingen te kiezen. Zie je ook door de bomen het bos niet meer en wil je tegelijkertijd iets goeds doen voor de wereld, probeer dan ethisch te beleggen.

Als je ethisch belegt, investeer je enkel in bedrijven of organisaties die stroken met jouw ethische principes. Ben je bijvoorbeeld erg begaan met de laaglandgorilla’s, dan investeer je niet in een bedrijf dat zijn hout in het Congobekken haalt.

Je hebt ook sociaalethische beleggingsfondsen. Het geld van die fondsen wordt via microfinancieringsinstellingen uitgeleend aan landbouwers en kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Zij kunnen niet bij gewone banken terecht en zouden anders geld moeten lenen bij geldwoekeraars. Microfinanciering is dus eigenlijk een moderne vorm van armoedebestrijding.

Fiscaal voordeel

Uiteraard kruipt er veel tijd in het uitzoeken of een bedrijf al dan niet ethisch verantwoord bezig is en vele mensen vragen zich dan ook af waarom ze ethisch zouden beleggen.

Wel, er is een belangrijk fiscaal voordeel aan verbonden, vergelijkbaar met de regeling voor groenfondsen. Als je investeert in een fonds dat niet beursgenoteerd is, krijg je van de fiscus bovenop je fondsrendement nog eens een bonus van 2,5%. Verder krijg je op je vermogensbelasting ook nog eens een korting.

Iedereen haalt dus voordelen uit ethisch beleggen, op de eerste plaats uiteraard het bedrijf waarin je investeert. Maar ook het milieu of de ontwikkelingslanden doen hun voordeel als je in een bedrijf investeert dat niet enkel aan zijn eigen productie, maar ook aan de aardbol denkt. En natuurlijk haal ook jij voordeel uit ethisch beleggen, want bovenop je rendementen krijg je nog een aantrekkelijke korting op de vermogensbelasting. Zeker het overwegen waard dus.

Dit bericht is gepost op 10 maart 2008 om 09:54 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: