Hoe moet je online beleggen?

Via internet bankieren is al geruime tijd mogelijk, maar nu kan je ook via internet beleggen. Via een beleggingsinstelling (dit kan ook je eigen bank zijn) open je een beleggingsrekening en dan kan het kopen en verkopen van aandelen en dergelijke beginnen.

Voor- en nadelen

Doordat er geen tussenpersoon meer nodig is, is online beleggen een stuk goedkoper en sneller dan via de bank. Doordat de bank je order moet verwerken, verlies je immers kostbare tijd. Als je via internet een belegging doet, wordt alles onmiddellijk naar de beurs doorgestuurd.

Het grootste probleem met online beleggen is dat je volledig op je computer en internetverbinding moet vertrouwen. Als je pech hebt en je verbinding op een cruciaal moment uitvalt of als je over het algemeen een trage verbinding hebt, kan dit nadelig werken en zelfs tot grote verliezen leiden.

Een ander nadeel is dat je geen beleggingsadviseur hebt die je kan helpen bij de keuzes die je maakt. Normaal zou hij/zij je waarschuwen voor riskante aan- en/of verkopen.

Enkele tips om online te beleggen

Er zijn 4 echte basisregels voor online beleggingen. Ten eerste moet je zorgen dat je geen schulden hebt als je aan een beleggingsavontuur begint. Beleggen is en blijft een risico, dat je je niet kan veroorloven zolang je schulden hebt openstaan.

Ten tweede mag je nooit al je geld in een en hetzelfde bedrijf investeren. Spreid je kapitaal, je kan er enkel voordeel uit halen. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren. Als dat ene bedrijf plots failliet gaat, gaan al je zuurverdiende spaarcentjes in rook op.

Beleg nooit op gevoel, denk na over waar je in wil investeren. Informeer je goed van tevoren en ga zelf je informatie zoeken. Artikels bevatten soms fouten of laten expres bepaalde gegevens weg. Ga zelf jaarcijfers en andere informatie opzoeken. Tegenwoordig gaat dit allemaal heel eenvoudig via internet.

Tot slot moet je goed nadenken over het tijdstip waarop je koopt en verkoopt. Koop niet als iedereen koopt, dan gaan de prijzen de lucht in en is het aandeel dus duur. Uiteraard verkoop je ook niet als iedereen verkoopt. De prijzen zullen dan dalen en het aandeel zal goedkoop zijn.

Online beleggen is dus zeker en vast een goed idee, zolang je je maar goed informeert en goed nadenkt over elke investering die je doet. Gezond verstand is de sleutel tot succesvol beleggen.

Dit bericht is gepost op 10 maart 2008 om 09:38 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.