Wat is een depositorekening?

Een depositorekening is een rekening waarop je je geld voor een bepaalde periode vastzet. De twee meest voorkomende depositorekeningen zijn de zichtrekening en de termijnrekening.

Zichtrekening

Met een zichtrekening kan je betalingen uitvoeren, in euro of in een vreemde munt, via overschrijvingen, wisselbrieven, betaalkaarten of cheques. Een financiële instelling beheert de zichtrekening in naam van een klant. Een van de belangrijkste kenmerken van een zichtrekening is dat je het beschikbare geld kan opvragen wanneer je wil. Je kan dat geld dan uit een bankautomaat halen. Bij de meeste banken betaal je vijf euro aan beheerskosten, maar die kosten kunnen verschillen, afhankelijk van de bank.

Termijnrekening

Een termijnrekening is een soort spaarrekening, maar in tegenstelling tot een normale spaarrekening (lange termijn), kan je een termijnrekening voor een bepaalde tijd laten blokkeren. Die termijn is meestal kort en varieert van 14 dagen tot één jaar. In België kan je pas vanaf 5000 euro een termijnrekening openen, maar in het buitenland is het minimumbedrag vaak hoger. Het tegoed kan zowel in euro’s als in een vreemde munt uitbetaald worden. Bij een termijnrekening worden geen beheerskosten aangerekend.

Intresten

Als je een depositorekening hebt, krijg je een vaste rente. Op een zichtrekening krijg je meestal een intrest van 0,5 procent. Het heeft daarom ook weinig zin om grote bedragen op die rekening te laten staan.

Op een termijnrekening dump je eigenlijk je geld totdat je definitief in iets wil beleggen. Het hangt af van je bedrag en van bank tot bank hoe groot je rente zal zijn. Hoe groter je bedrag en hoe langer de termijn, hoe groter de intrest. Daarom kan je beter even bij verschillende financiële instellingen horen achter de voordeligste rente. De geldende tarieven worden ook regelmatig gepubliceerd door de financiële tijdschriften en kranten.

Je tegoed opvragen

Bij een zichtrekening kan je meteen je tegoed opvragen, maar als je een aanzienlijk bedrag wil afhalen, verwittig je best even je bank. Banken bezitten uit veiligheidsoverwegingen maar een beperkte hoeveelheid cash geld.
Als bij een termijnrekening de opgestelde termijn afgelopen is, kan je vrij over het tegoed beschikken. Als je een goede relatie hebt met je bankier en een goede reden (overlijden, echtscheiding, emigratie, ziekte, enz.) hebt, kan je het tegoed zelfs al eerder opeisen.

Ongeveer drie dagen voordat de opgestelde termijn zal verlopen, moet je aangeven wat je intenties zijn met het gedeponeerde geld. Als je niets laat weten, verlengt de bank de termijn met dezelfde termijn zoals je eerst had afgesproken. De rente van de oude termijn wordt dan bij het basisbedrag opgeteld. De nieuwe rente wordt dan berekend op de som van het basisbedrag en de rente van de oude termijn. Denk er wel aan dat de nieuwe rente ook afhangt van de huidige marktrente en dus kan verschillen met de vorige marktrente.

Dit bericht is gepost op 10 maart 2008 om 11:38 uur en is geplaatst in Bankieren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.