Wat je moet weten over lenen

Iedereen heeft wel eens geld nodig: om een verre reis te maken, een nieuw salon te kopen of, simpelweg, om het alledaagse leven bekostigen. Vaak heb je niet al te veel reserve op je spaarrekening en met je salaris geraak je ook al niet erg ver. Dan is het lenen geblazen. Of je dat nu bij de bank, een andere instelling, familie of bij vrienden doet: hou altijd rekening met een aantal zaken. We zetten ze voor je op een rij.

Bij de bank of andere instelling

1. Doe je huiswerk

Wanneer je geld leent bij een bank of een andere instelling, is het erg belangrijk vooraf veel informatie te verzamelen. Er zijn namelijk zeer veel instellingen die je geld kunnen lenen, maar ze hanteren allen andere voorwaarden.

Het vergelijken van de rente die je op je lening moet betalen is hierbij wellicht het belangrijkst. Het is tenslotte het tarief dat je moet betalen voor je geld. Bij de aankoop van, pakweg, een wasmachine kijk je toch ook naar de prijs, nietwaar?

2. Hypotheek

Een manier om die rente te verlagen, is het in hypotheek geven van je woning. Maar let op: dit is geen eenvoudige beslissing. Je moet er echt zeker van zijn dat je je lening kan terugbetalen. Het gaat uiteindelijk toch over het ‘dak boven je hoofd’. Doe het daarom alleen voor een erg belangrijke aankoop en, uiteraard, als je zeker bent te kunnen terugbetalen.

3. Lees de kleine lettertjes

Zoals zo vaak wordt gezegd, maar veel te weinig gedaan: lees de kleine lettertjes. Dit zegt men natuurlijk niet zomaar. Door de kleine lettertjes te lezen krijg je meer informatie over de voorwaarden van je contract. Je kan immers nooit te veel informatie krijgen. Lees zeker wat je moet betalen indien je niet (op tijd) kan terugbetalen.

Bij familie of vrienden

1. Wederzijds vertrouwen

Een andere, eenvoudigere en goedkopere, manier om aan geld te geraken is aankloppen bij je familie of vrienden. Maar let op. Doe dit enkel als je elkaar volledig vertrouwt. Het is enorm belangrijk er zeker van te zijn het vertrouwen in mekaar niet te beschamen. Want zeg nu zelf: is vriendschap en familie niet zoveel belangrijker dan geld?

2. Maak duidelijke afspraken

Geld is dus gevaarlijk voor je sociale relaties. Je zal de eerste niet zijn bij wie geld de oorzaak is van allerlei spanningen. Besluit je het risico toch te nemen? Maak dan zeker vooraf een aantal duidelijke afspraken over essentiële zaken zoals het tijdstip en de wijze van terugbetaling en de eventuele rente. En denk eraan: wat er ook gebeurt, hou je aan je afspraken!

Dit bericht is gepost op 28 februari 2008 om 15:19 uur en is geplaatst in Lenen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.