Een eerste kennismaking met de beurs

Niet erg vertrouwd met de beurs, maar wel geïnteresseerd in de gang van zaken daar? Lees dan onderstaand artikel en je hebt meteen wat basiskennis over het voorlopig onbekende terrein. En wie weet heb je binnenkort een afspraak op de beurs!

Wat is de beurs?

De beurs, ook effectenbeurs genoemd, is een virtuele markt waar kopers en verkopers van effecten zoals aandelen en obligaties mekaar kunnen ontmoeten. De prijs van de effecten is afhankelijk van vraag en aanbod en schommelt bijgevolg voortdurend. De belangrijkste beurs in België is die in Brussel. Deze werd al opgericht op 8 juli 1801.

Waarom spelen op de beurs?

De voornaamste reden om op de beurs te spelen is waarschijnlijk de hoop op een hoog rendement. Als je belegt in de juiste aandelen kan je geïnvesteerde geld namelijk veel opbrengen. Over het algemeen zijn er twee soorten beleggers: de speculanten en de lange termijnbeleggers.

Speculanten hopen op korte termijn veel winst te maken. Daarom beleggen ze vaak in aandelen met een bodemprijs. Ze hopen de aandelen dan later tegen een veel hogere koers te verkopen.

Lange termijnbeleggers denken, zoals het woord zegt, op lange termijn. Dit wil zeggen dat ze beleggen in aandelen die ze jarenlang in portefeuille houden. Dit doen ze om ook het jaarlijkse dividend te innen. Maar natuurlijk zijn ook zij geïnteresseerd in de uiteindelijke meerwaarde van de aandelen.

Hoe spelen op de beurs?

Als particulier kan je niet rechtstreeks een order plaatsen op de beurs. Je kan dit wel doen via een tussenpersoon. Dit is meestal de bank of een beursvennootschap. Een order blijft geldig zo lang de opdrachtgever aangeeft. Als die opdrachtgever geen geldigheidsduur vermeldt, blijft het order automatisch drie maanden actief.

Soorten

Internationaal:

De meest gekende beurs is waarschijnlijk Wall Street (ook New York Stock Exchange of ’the big board’ genoemd). Dit komt waarschijnlijk omdat deze beurs toonaangevend is voor de rest van de wereld. Ook de NASDAC is voor velen een bekend begrip. Dat is de elektronische beurs waarop bekende aandelen zoals Apple noteren. Tot slot moeten we ook de Dow Jones Industrial Average vermelden. Dat is de index van 30 belangrijke aandelen en geeft dus een beeld van de internationale markt.

België:

Een belangrijke index in België is de BEL20. Die index bestaat uit 20 geselecteerde Belgische aandelen en geeft een ‘real-life’ indicatie van de toestand op de Belgische aandelenmarkt.

Dit bericht is gepost op 28 februari 2008 om 15:30 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: