Hoe en wanneer je moet investeren

Sommigen doen het louter voor de kick, anderen verdienen er een heleboel geld mee. Aandelen kopen op de beurs kan in principe iedereen, maar de praktijk leert ons dat het enkel weggelegd is voor durvers. Je kunt er beslist veel geld mee verdienen, maar de risico’s zijn niet te onderschatten. Vergeet niet dat een verkeerde aanpak, in combinatie met een beetje pech, tot grote verliezen kan leiden.

Op de beurs ben je nooit zeker

De beurs is een imaginaire markt waarop je aandelen (eigendomsbewijzen van bedrijven) kan kopen en verkopen. Daalt de waarde van de bedrijven opeens sterk, dan zullen de aandeelhouders hun aandelen zo snel mogelijk proberen te verkopen. Het gevolg hiervan is dat het aanbod van de aandelen in kwestie groter is dan de vraag er naar. Dit brengt logischerwijs een nog sterkere daling van de waarde met zich mee. Indien de waarde van de aandelen blijft stijgen, zal de vraag groter zijn dan het aanbod. Hierdoor kunnen beleggers grote winsten boeken.

Uit het voorgaande blijkt duidelijk de instabiliteit van de beurs. Men kan bijna niet spreken van zekerheden, enkel van speculaties. Maar wat zijn nu de gouden regels van het spelen met geld? Met andere woorden, wanneer kan je het best investeren en in wat?

Right time at the right place

Het is belangrijk dat je een goed moment uitkiest om te investeren. Je moet het geld dus kunnen missen. Het is immers niet de bedoeling minder brood op de plank te hebben wanneer je aandelen dalen. Indien je bijvoorbeeld diep in de schulden zit, kan je best zoveel mogelijk risico’s vermijden. Alternatieven waarmee je slim mee kunt investeren zijn vakantiegeld, extra bonussen, etc.

Het geld dat je wilt investeren heb je gevonden, maar waar ga je het in beleggen? Het antwoord op deze vraag hangt af van hetgeen je met je geld wilt bereiken. Indien je een investering kiest waar grote risico’s aan verbonden zijn, staat je uiteindelijk een grote beloning te wachten.

Kies je daarentegen voor een investering met minder grote risico’s, dan heb je wel meer zekerheid, maar zal de winst minder imposant zijn. Het investeringstype hangt eveneens af van wanneer je het geld precies nodig hebt. Kies je voor een investering op korte termijn, dan zal deze je minder opbrengen dan wanneer je opteert voor een langetermijninvestering.

Om het risico in de mate der mogelijke te minimaliseren is het aan te raden om te beleggen in verschillende investeringstypes. Wanneer het met de ene investering slecht gaat, gaat het dikwijls met de andere goed. Vaak kom je hierdoor tot een bepaald evenwicht waardoor je de kans op verlies verkleint.

Weten met welk geld je op de beurs speelt en op welk moment je je op de aandelenmarkt begeeft is dus van groot belang. Speculeer niet met je laatste euro en stel je een specifiek doel voor ogen. Een laatste tip: wees blij met de winst en kijk niet om naar je verlies.

Dit bericht is gepost op 28 februari 2008 om 10:41 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.