Wat is het verschil tussen een aandeel en een beleggingsfonds?

We horen de woorden dagelijks in het financiële nieuws: aandeel en beleggingsfonds. Maar wat is nu precies het verschil tussen de twee?

Aandeel

Een aandeel is een bewijs van een deelname in een bedrijf. Door aandelen van een bepaalde onderneming te kopen, word je op een bepaalde manier mede-eigenaar. Als je mede-eigenaar bent van een bedrijf, zelfs al ben je maar een kleine aandeelhouder, dan heb je recht op een deel van de winst. Als het bedrijf verlies maakt, zal de waarde van je aandelen dalen.

Beleggingsfonds

Als je kiest voor een beleggingsfonds, beleggen experts je geld in verschillende ondernemingen. Zelf zul je de koers dus niet in de gaten moeten houden. Een beleggingsfonds kan bestaan uit aandelen of obligaties.

Verschillen

Bij een beleggingsfonds gaat je geld in plaats van naar één onderneming naar meerdere. De meerderheid van de beleggingsfondsen heeft zeker 20 ondernemingen in hun portefeuille.

De provisiekosten voor een beleggingsfonds zijn meestal lager dan die voor aandelen.

Als je een beleggingsfonds koopt of verkoopt, gebeurt de transactie niet meteen, zoals bij aandelen. Je order wordt doorgaans de volgende dag bij de openingskoers gekocht of verkocht.

De risico’s zijn groter bij aandelen dan bij beleggingsfondsen. Maar daartegenover staat dat de winsten van aandelen veel groter kunnen zijn, en die van beleggingsfondsen beperkter. Als je in korte tijd veel geld wilt verdienen, maar het risico loopt alles kwijt te spelen, kies dan voor aandelen. Als je op lange termijn winst wilt maken, maar het liever veilig speelt, kies dan voor een beleggingsfonds.

Dit bericht is gepost op 27 februari 2008 om 13:17 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.