Wat zijn effecten?

Effecten is de benaming die we gebruiken voor alle soorten gemakkelijk verhandelbare rechten die een financiël waarde dragen. Tot de effecten behoren onder meer aandelen, obligaties, opties, warrants, futures en aandelen in beleggingsfondsen.

Een effect moet je bovendien kunnen inwisselen voor een gelijksoortig effect. Effecten worden doorgaans op de beurs verhandeld. De actuele prijs van effecten wordt de koers genoemd. die prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Het bedrijf of de instelling die de effecten uitgeeft, wordt ook wel de emittent genoemd.

Effecten kunnen op naam zijn gesteld. Dat betekent dat de naam van de eigenaar erop vermeld staat. Bij effecten aan toonder is dat niet het geval. Die laatste worden vanaf 1 januari 2008 afgeschaft. Dat betekent dat beleggers al hun effecten op een effectenrekening moeten zetten. De papieren effecten blijven nog bestaan tot in 2013. Vanaf januari 2006 volgen er boetes van 10%.

Hybride effecten zijn effecten die zowel schulden als aandelen bevatten. Een goed voorbeeld is de converteerbare obligatie. Die obligatie kan omgezet worden in aandelen.

Dit bericht is gepost op 26 februari 2008 om 12:21 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.