10 tips bij het beleggen in aandelen

Aandelen kopen, het is een aardige manier om een centje bij te verdienen. Toch zijn veel onervaren beleggers erg wantrouwig bij hun eerste stapjes op de aandelenmarkt. Hier vind je alvast 10 tips die je helpen bij een succesvolle start.

1. Onderzoek de markt, de sector en de aandelen

Bij het beleggen draait alles om informatie. Hoe meer je weet, des te groter is je kans op succes. Aanvankelijk zal vooral het filteren van de informatie een grote uitdaging zijn.

2. Ga er niet vanuit dat gratis advies niets kost

Veel bekende brokers geven gratis advies op hun websites en op tv-zenders. Dit advies kan een goede informatiebron zijn, maar neem het toch maar met een grote korrel zout. Iedere belegger zou in zijn achterhoofd moeten houden dat het nieuws wijdverspreid wordt en dat effectenbrokers geen geld verdienen door gratis advies te geven.

3. Geraak vertrouwd met de nummers, maar geraak er niet door geobsedeerd.

Bij aandelen draait alles altijd om nummers. Maar onthoud dat geen enkel nummer de hele tijd werkt. Als het wel zo was, zou beleggen een wetenschap zijn en geen kunst. Het kan geen kwaad de nummers te bestuderen, maar als je denkt dat een bepaald aandeel gaat stijgen omdat een bepaald nummer gelijk is aan X en een ander aan Y, dan maak je jezelf iets wijs.

Zo zweren veel beleggers vandaag de dag bij de koers-winstverhouding. Die wordt berekend door de huidige koers van het aandeel te delen dor de winst per aandeel. Een aandeel van bedrijf met een hoge koers-winstverhouding is meestal niet zo’n goede aankoop. Het nummer duidt meestal aan dat een bedrijf niet veel gaat groeien.

Aandelen worden vaak voor een bepaalde periode in een lijst gezet. Die nummers staan op een schaal van 1 tot 99, waarbij de hogere nummers de beste aankopen.

Het voordeel en tegelijkertijd het nadeel is dat zo’n systeem vooral de onberekenbare tendensen in de markt weergeeft. Daardoor ga je misschien beslissingen nemen zonder rekening te houden met andere factoren.

4. Betaal nooit voor advies

Kijk eens naar de enorme hoeveelheid boeken over beleggen in de financiële afdeling van je boekenwinkel. Vertrouw niet teveel op die boeken. Iemand met een beleggingssysteem dat voor 100% werkte, zou het immers niet met andere beleggers delen.

5. Blijf bij wat je begrijpt

Beleggers lezen de berichten over bedrijven in de krant van een krant net zoals sportliefhebbers de berichten over hun team lezen. Als je een bedrijf en een sector kiest om in te investeren, gebruik dan je gezond verstand en intuïtie.

6. Volg de markt voordat je aandelen koopt

Net zoals je een teen in het water steekt voordat je gaat zwemmen, zo zou je ook de markt moeten bekijken voordat je besluit te investeren. Als je geen kenner bent, kun je best minstens een maand lang het nieuws volgen via de televisie, het internet en de kranten. Zo zul je vertrouwd geraken met de termen en een beter beeld krijgen van hoe de dingen eraan toe gaan.

7. Beslis of je op lange termijn wilt investeren of snelle winst wilt maken

Natuurlijk wilt iedereen veel geld verdienen, maar sta eerst eens stil bij wat je eigenlijk van je investering verwacht.
Als je op lange termijn veel geld wilt verdienen, kun je best kiezen voor een fonds. Zo investeer je je geld op een macroschaal. Het basisidee is een langzame maar zekere groei te creëren.

Aankopen op korte termijn werken op microschaal. Je koopt een aandeel omdat je verwacht dat het binnen niet afzienbare tijd zal stijgen. Dit soort investering kan een onderneming zijn waaraan een hoog risico verbonden is. De belegger zet immers alles op een kaart en met precies kunnen inschatten op welk moment hij z’n aandelen best weer verkoopt.

8. Ga op zoek naar de beste broker

Brokers vragen een commissie voor iedere transactie. Die commissie bestaat uit meer dan alleen de kost van de verhandeling. Uiteindelijk betaal je ook voor het advies van een professioneel. Vaak is de broker niet veel meer dan een verkoper.

Maak je dus geen gebruik van deze adviezen, betaal er dan ook niet voor. Misschien is het wel een goed idee een online broker te nemen. Die rekenen een veel goedkopere vergoeding aan.

9. Koop aandelen alleen rechtstreeks van het bedrijf

Als je een paar aankopen wilt doen, maar voorlopig nog niet teveel wilt verhandelen, denk er dan eens over rechtstreeks van het bedrijf te kopen. Om hiervoor in aanmerking te komen, zul je waarschijnlijk wel al aandeelhouder moeten zijn.

10. Vergeet niet dat beleggen een gokspel is

Als je veel geld wilt verdienen, moet je er ook op voorbereid zijn veel te verliezen. Het risico is soms zelfs zo hoog dat je alles kunt kwijtraken.

Dit bericht is gepost op 26 februari 2008 om 11:16 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.