Wat is voorhuwelijkssparen?

Een huwelijk kost veel geld, je kunt er dus maar beter vroeg voor beginnen sparen. Als je zoon of dochter binnenkort 14 jaar wordt, kun je hem of haar via het ziekenfonds inschrijven voor voorhuwelijkssparen. Je kunt dan ieder jaar een klein bedrag opzijzetten om uiteindelijk zijn of haar huwelijk mee te bekostigen.

Sparen doe je normaal bij de bank, maar dit is anders bij deze spaarformule . Voorhuwelijkssparen kun je enkel bij je ziekenfonds.

Wie?

Je mag ten vroegste op je 14de beginnen met voorhuwelijkssparen en ten laatste op je 26ste. Je kunt slechts sparen tot je trouwt of gaat samenwonen of tot je 30ste verjaardag. Het sparen kan alleen bij je eigen ziekenfonds. Als je verandert van ziekenfonds, kun je verder sparen bij je nieuwe ziekenfonds.

Bedrag

Het bedrag dat je met voorhuwelijkssparen jaarlijks opzij mag zetten, is beperkt. Iedereen bepaalt zelf hoeveel die wilt sparen, zolang het bedrag maar tussen 18 en 48 euro blijft.

Op het einde van de spaartermijn zal er dus nooit sprake zijn van een heel groot bedrag, reken op een maximum van zo’n 800 euro. Maar het levert je wel een rendement van 10% of meer op als je trouwt of gaat samenwonen. De 800 euro die je spaarde kunnen dus veranderen in 2000 euro.

De premies voor getrouwden en samenwonenden werden een aantal jaar geleden gelijkgesteld. Daarvoor kon je enkel van het hoogste rendement genieten als je voor je 30ste trouwde. Samenwonenden moeten minstens een jaar samenwonen als ze recht willen hebben op de volledige rente en premie.

Sommige gemeenten reiken zelf ook een premie uit aan de pasgetrouwde koppels die aan voorhuwelijkssparen deden. Die premie kan bestaan uit een vastgesteld bedrag of een percentage van het totale bedrag.

De voordelen en voorwaarden voor het voorhuwelijkssparen kunnen per ziekenfonds lichtjes verschillen.

Dit bericht is gepost op 1 februari 2008 om 17:18 uur en is geplaatst in Sparen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Wat is een hospitalisatieverzekering?
Een introductie in de wereld van de obligatie