Een introductie in de wereld van de obligatie

Heb je nog een extra centje over en wens je dat op een zinvolle manier te beleggen? Waarom denk je dan niet aan een obligatie?

Wat

Een obligatie is een schuldvordering voor een lening die aangegaan wordt door een bedrijf of de overheid. Met een obligatie leen je dus met andere woorden een bepaald bedrag uit aan een bedrijf of overheidsinstelling.

Natuurlijk doe je dat niet zomaar. Op voorhand wordt reeds een bepaalde rente afgesproken die het bedrijf in kwestie of de overheid je op bepaalde tijdstippen, meestal jaarlijks, betaalt. De hoogte hiervan is onder andere afhankelijk van de mate waarin er risico is op faillissement.

Hoe meer risico, hoe meer rente je toegekend zal worden. Op het einde van de overeengekomen periode waarin je obligatie loopt, krijg je je nominale bedrag terug.

Waarom

Hoewel er altijd het risico bestaat dat het bedrijf in kwestie failliet gaat en je niet zal kunnen terugbetalen, is een obligatie een relatief veilige belegging. Je bent namelijk quasi zeker van je jaarlijkse rentevergoeding en de terugbetaling van de hoofdsom op het einde van je belegging.

Toch is een obligatie niet helemaal risicoloos. Naast de kans op faillissement, is je rendement afhankelijk van de koers van de obligatie. Zo zal de waarde van je obligatie stijgen bij algemene rentedaling en zal het omgekeerde gebeuren bij algemene rentestijging.

Hoe

Wanneer je je een obligatie aanschaft, zal je zien dat deze uit twee delen bestaat: een mantel (het hoofdsomdeel) en een couponblad (de rentevergoeding).

Het couponblad bevat coupons met de vermelding van het rentebedrag en de datum waarop het geïnd kan worden. Op die datum knip je de coupon uit en bezorg je hem aan je financiële instelling. Die zal vervolgens de juiste rentevergoeding aan je overmaken.

Soorten

Hoewel er verschillende soorten obligaties bestaan, kunnen we een belangrijk onderscheid maken tussen staatsleningen en bedrijfsobligaties. Het rendement bij bedrijfsobligaties is meestal hoger dan bij staatsleningen waardoor ze steeds meer aan populariteit winnen.

Naast de ‘gewone’ obligatie, kunnen we nog twee, meer bijzondere, bedrijfsobligaties onderscheiden: de converteerbare en de omgekeerd converteerbare obligatie.

Bij de eerste kan je, indien je dat wenst, je obligatie ruilen voor aandelen van het bedrijf in kwestie. Hierdoor kan je ook profiteren van de koerswinst op de aandelen.

Bij de omgekeerde converteerbare obligatie is het niet jij, maar het bedrijf dat beslist of en wanneer de obligatie wordt omgeruild voor aandelen. Dat heeft natuurlijk wel een hoger risico tot gevolg.

Dit bericht is gepost op 19 februari 2008 om 14:57 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.