Een beter budgetbeheer in 6 stappen

Velen slagen er niet in hun persoonlijk budget efficiënt te beheren. Nochtans is het niet zo erg moeilijk. Je hoeft slechts 6 stappen te doorlopen.

Stap 1: Orden je documenten

Verzamel al je bankdocumenten, rekeningen, rekeninguittreksels en alle andere informatie over de staat van je budget. Sorteer deze informatie vervolgens. Dit kan je doen door ze in drie delen te verdelen: ‘rommel’, ‘rekeningen’ en ‘briefwisseling’. Op deze manier krijg je een realistisch overzicht van je persoonlijk budget.

Stap 2: Hou je rekeningen systematisch bij

Neem de stapel ‘rekeningen’ erbij en sorteer deze verder. Dit doe je door ze onder te verdelen in twee groepen: ‘huishouden’ en ‘kredietkaarten/leningen’. Rangschik vervolgens de rekeningen in elke stapel op de datum waarop ze ten laatste (terug)betaald moeten worden. Maak er een gewoonte van om nieuwe rekeningen systematisch onder te brengen in je systeem.

Stap 3: Hou rekening met je kredietkaartuitgaven en leningen

Aangezien kredietkaartuitgaven en leningen niet meteen terugbetaald dienen te worden, zijn ze gevaarlijk om op snelle tijd veel kosten te maken. Het is daarom erg belangrijk een goed overzicht te bewaren van je openstaande kosten. Als alles goed is gegaan, heb je dit in de tweede stap reeds gedaan. De derde stap in een beter budgetbeheer is het herzien van je kredietuitgaven en de uitgaven aan leningen.

Stap 4: Neem je in- en uitgavenpatroon onder de loep

Nu je een goed overzicht hebt gemaakt van al je budgetinformatie, is het tijd om je uitgavengedrag te vergelijken met je inkomsten. Neem hiervoor een papier en verdeel het in twee. Aan de ene zijde noteer je alle inkomsten voor een maand. Aan de andere zijde noteer je zorgvuldig alle uitgaven voor de betreffende maand. Op die manier krijg je een overzicht van de verhouding tussen je inkomsten en uitgaven en weet je meteen waarop je (eventueel) dient te besparen.

Stap 5: Betaal kredietkaartuitgaven en leningen uit

Het is erg belangrijk je kredietkaartuitgaven en leningen zo snel mogelijk (terug) te betalen. Heb je een positief resultaat op je opgestelde balans, aarzel dan niet je openstaande kosten te vereffenen.

Stap 6: Geef indien nodig minder uit

De laatste stap lijkt eenvoudig, maar blijkt in de praktijk niet altijd van een leien dakje te gaan. Het bestaat eruit je uitgavenpatroon te analyseren en aan te passen waar nodig. Enkel zo zal je op termijn in staat zijn een positief budget te beheren. En dat is uiteindelijk de bedoeling.

Dit bericht is gepost op 8 april 2008 om 11:32 uur en is geplaatst in Algemeen, Sparen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.