Het leven te duur? Herzie je uitgavenpatroon!

We leven in een maatschappij vol consumptiegoederen waaraan het moeilijk is te weerstaan. De media en de reclame maken het er ons ook niet gemakkelijker op. Consumeren kenmerkt onze maatschappij. Geld uitgeven lijkt een nieuwe tijdsbesteding te zijn geworden.

Veel gezinnen komen dan ook vaak in moeilijkheden door meer uit te geven dan ze eigenlijk kunnen. Toch kunnen we de oorzaak niet volledig bij de media en de reclame leggen. Nee, een goede financiële situatie begint bij jezelf. Tijd dus om je uitgavenpatroon eens onder de loep te nemen. Wedden dat je met volgende tips vele euro’s zult besparen?

Geen verspilling meer

We zijn vaak geneigd veel te kopen omdat we denken dat we anders tekort zullen hebben. De angst om ‘tekort te komen’ zit er als het ware ingebakken. Maar in de praktijk hebben we zelden tekort en zitten we vaak zelfs met overschot. Stel je daarom voortaan bij elke aankoop de vraag of je het écht nodig hebt of dat het in feite verspilling is.

Let op de kleintjes

Loop je elke morgen om voor een koffie ‘on the go’ of neem je elke middag een broodje op het werk? Waarschijnlijk denk je ‘die paar euro’s zullen het niet maken’. Welnu, vele kleintjes maken een grote! Maak eens een maandbalans en je zal versteld staan hoeveel je spendeert aan dergelijke ‘kleine’ zaken. En geef toe, thuis koffie drinken en zelf je broodje smeren is toch niet zo’n hels karwei?

Bepaal je budget

Op je geld letten is niet hetzelfde als gierig zijn. Je mag jezelf best nu en dan verwennen met luxeconsumptiegoederen. Maar let op! Dit wil niet zeggen dat je je volledig moet laten gaan. Je houdt best maximumbedrag in je achterhoofd. Je kan dat bedrag ook opzij houden in een apart vakje in je portefeuille, zodat de verleiding om je kredietkaart te gebruiken niet te groot wordt. Laat wel één ding duidelijk zijn: wanneer je budget op is, moet je wachten tot de volgende maand.

Maak een analyse

Het analyseren van je uitgavenpatroon kan je vele euro’s doen besparen. Noteer daarom gedurende een maand, of een week indien je een maand te lang vindt, hoeveel je aan alles spendeert. En ja, zelfs de kleinste aankopen zijn van belang. Zo krijg je een overzicht van de zaken waaraan je het meest spendeert. De tweede stap is nagaan of je die aankopen ook echt nodig hebt. Je zal ervan versteld staan hoeveel ‘nutteloze’ aankopen je eigenlijk verricht. En wanneer je het zo zwart op wit ziet staan, zal het niet erg moeilijk zijn oude en dure gewoontes te veranderen.

Dit bericht is gepost op 8 april 2008 om 11:41 uur en is geplaatst in Algemeen, Sparen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.