4 goedkope manieren om te besparen op de energiefactuur

De beste manier om te besparen op de energiefactuur is investeren in isolatie en in energie-efficiëntere verwarming. Alleen kost dat handenvol geld en heeft niet iedereen daar het budget voor. Toch zijn er ook heel eenvoudige dingen die je kan doen om te besparen op de energiekosten.

Kleef radiatorfolie

Het is natuurlijk belangrijk dat de warmtebron zo efficiënt mogelijk wordt ingezet. Je wil vooral de ruimte verwarmen en niet de muur achter het verwarmingselement. Daarom is het aan te raden om radiatorfolie achter de radiatoren te kleven. Radiatorfolie is een dunne, reflecterende folie die op de muur wordt geplakt. Het reflecteert de warmtestraling die van de radiator afkomstig is. Vooral bij woningen die slecht zijn geïsoleerd en die bijvoorbeeld geen geïsoleerde spouw hebben, is radiatorfolie heel effectief. De terugverdientijd bedraagt in sommige gevallen zelfs maar één winter.

Maak gebruik van gordijnen of jaloezieën

Waar het in de winter allemaal draait om het binnenhouden van de warmte, wil je de warmte in de zomer vooral buitenhouden. Zo heb je minder energie nodig voor ventilatoren, airco’s en dergelijke meer. Het belangrijkste is dat je de ramen gesloten houdt op de warmste momenten van de dag en opent wanneer het buiten koeler is. Daarnaast dien je de zonnestralen op afstand te houden. Dat kan je perfect doen met goedkope rolgordijnen. Voor ongeveer 13 euro per lopende meter kan je al goedkope rolgordijnen bestellen bij een webshop als Kwantum. Het is wel belangrijk dat je kiest voor lichte rolgordijnen die het zonlicht weerkaatsen. Voor een optimaal comfort zijn ook jaloezieën te overwegen, omdat je dan nog steeds aan de lichtinval kan sleutelen.

Isoleer de ramen met isolerende raamfolie

De isolatiewaarde van enkelglas of dubbelglas kan je eenvoudig opkrikken door isolerende raamfolie op het glas te plakken of op het kozijn te spannen. Het isoleert minder goed dan bijvoorbeeld HR++-glas, maar het levert wel nog steeds een mooie besparing op. En dat terwijl kozijnfolie niet meer kost dan 2,50 euro per vierkante meter. Glasfolie is wat duurder en moet je door een expert laten aanbrengen. Kozijnfolie is onder andere een goede optie voor huurders die nog niet over de beste beglazing beschikken. Het blijft wel aan te raden om de kozijnfolie te combineren met gordijnen met een goede U-waarde.
Besparen op het energieverbruik van apparaten

Energie besparen gaat ook over het beperken van het nodeloze energieverbruik. Met name het sluipverbruik is aan te pakken. Veel apparaten hebben last van sluipverbruik, heus niet alleen televisies waarvan het lampje zichtbaar blijft branden. Ook bijvoorbeeld een wasmachine heeft last van sluipverbruik, met name om de programmering te onthouden. Het grootste sluipverbruik situeert zich echter bij de computer en de randapparatuur. Met een energiemeter kan je heel eenvoudig het sluipverbruik in kaart brengen.

Een stekkerblok met een aan/uit-schakelaar doet al veel, als je het maar onthoudt om het te gebruiken. Voor apparaten als televisies en dvd-recorders bestaan er ook bespaarstekkers die automatisch het apparaat uitschakelen. Wil je écht besparen op het energieverbruik van apparaten? Dan kan je ook altijd nog energieslurpers vervangen door energiezuinige apparaten. Vooral met het vervangen van oude gloeilampen door ledlampen kan je maar beter niet te lang wachten.

Tags No Tags

Dit bericht is gepost op 16 september 2022 om 15:39 uur en is geplaatst in Zonder rubriek.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.