5 tips om te besparen op energiekosten

Niet alleen blijven de gas- en elektriciteitsprijzen stijgen, we brengen ook meer tijd thuis door. Daardoor lopen de energiekosten flink op. Gelukkig kan je wel een aantal dingen doen om te voorkomen dat je je blauw betaalt aan energie. Waar en hoe je precies kan besparen, vertellen we je in dit artikel.

Tip 1: verlichting

Verlichting is vaak de grootste boosdoener. We laten onze lampen te lang aan, we vergeten ze uit te schakelen of we gebruiken energieverslindende lampen. Een snelle manier om te besparen, is door alle gloei- en halogeenlampen te vervangen door spaar- en ledlampen. Een spaarlamp kopen is snel gebeurd en kost je heel weinig. Per jaar bespaar je zo al snel tientallen euro’s.

Tip 2: slimme thermostaat

Een slimme thermostaat maakt het makkelijk om je verwarming snel aan te passen aan je behoeften. Zo kan je eenvoudig zuiniger omgaan met verwarming. Om te besparen laat je de verwarming alleen draaien wanneer je thuis bent. Ook ’s nachts kan ze gerust enkele graden lager. Dat kan je ook met een gewone thermostaat, maar een slimme thermostaat biedt meer gebruiksgemak. Het is vooral een aanrader wanneer je nog niet volop bezig bent met zuiniger verwarmen.

Tip 3: kies voor groene energie

De omschakeling naar groene energie vraagt een initiële investering, maar het levert je op lange termijn wel meer op. Zonnepanelen zijn een goede manier om groene stroom op te wekken of om water te verwarmen (in combinatie met een zonneboiler). Als je niet langer met gas of stookolie wil verwarmen, is een warmtepomp een goed alternatief. Die werkt op elektriciteit, maar verbruikt erg weinig energie. Ze produceert tot vijf keer meer dan ze verbruikt.

Tip 4: isoleer je woning

Vooral in oudere woningen is er onvoldoende isolatie. Daardoor gaat warmte verloren. Extra isoleren bespaart je op jaarbasis heel wat geld. Door de muren, het dak, de vloer en de ramen te isoleren kan je op jaarbasis honderden euro’s en meer besparen. Het vraagt natuurlijk wel een investering. Vooral het dak isoleren en beter isolerende beglazing plaatsen is niet goedkoop. In een aantal gemeenten kan je een premie aanvragen voor muur- of vloerisolatie.

Een goed begin is alvast door spleten en kieren te dichten aan ramen en deuren. Dat kan door ze dicht te kitten of tochtstrips te gebruiken.

Tip 5: pas je gewoonten aan

Deze tip omzetten in praktijk kost je niets, maar het is niet altijd makkelijk. Toch kan het je flink wat duiten besparen. Hoe je dat doet, is door kritisch te bekijken hoe je met elektriciteit omgaat. Laat je toestellen op stand-by staan? Staat je tv te spelen terwijl je eigenlijk niet aan het kijken bent? Laat je de koelkast open staan terwijl je snel een glas vult? Het lijkt onbenullig, maar intussen loopt je verbruik op. Bewuster leven is de boodschap.

Stijgende energiekosten zijn moeilijk aan te pakken, maar met deze tips kan je de kosten wat drukken. Onthoud: elk beetje helpt!

Tags No Tags

Dit bericht is gepost op 14 juli 2022 om 10:23 uur en is geplaatst in Zonder rubriek.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.