Wat is short gaan?

Short gaan is de techniek die gebruikt wordt door mensen die winst willen slaan uit de daling van een koers. Ze verkopen daarom aandelen die ze zelf niet bezitten, om ze later terug te kopen. Short gaan (‘short selling’) is een erg riskante techniek waarvoor een erg precieze timing nodig is en indruist tegen de algemene regels van de markt. Omdat de markt zich historisch gezien altijd terug herstelt,  is het belangrijk het moment waarop je moet verkopen exact in te schatten.

Een voorbeeld. Stel dat je 100 aandelen van een bedrijf wilt verkopen omdat je denkt dat verkoop mindert en de inkomsten omlaag zullen gaan. Je broker zou dan aandelen kunnen ‘lenen’ van iemand die ze bezit, met de belofte ze later terug te geven. Vervolgens verkoop je de geleende aandelen meteen aan de huidige marktwaarde. Als de aandelen naar omlaag gaan, kun je ze terugkopen en kan je broker ze terug aan de lener bezorgen.

Je winst is dan het verschil tussen de prijs waaraan je de aandelen verkocht en wat het je kostte om ze terug te kopen, verminderd met de commissies en kosten voor het lenen van de aandelen. Maar als je het fout hebt en de prijzen van de aandelen omhoog gaan, kun je veel geld verliezen. De aandelen van het bedrijf kunnen blijven stijgen, maar op een bepaald ogenblik zul je de 100 aandelen die je hebt verkocht terug moeten kopen.

Waarom short gaan?

Sommige beleggers zijn er beter in overgewaardeerde, slechte bedrijven te herkennen dan goede, ondergewaardeerde aandelen.

Makelaars en analisten focussen op wat je moet kopen, niet op wat je moet verkopen. Het goede nieuws is dus in bredere kring bekend dan het slechte nieuws.

Veel bedrijven zullen geen short posities aangaan, waardoor er voor jou veel mogelijkheden openblijven op dit gebied.

Een portefeuille met zowel mogelijkheden op het gebied van short gaan en investeringen op lange termijn zal over het algemeen minder volatiliteit  hebben dan een met alleen investeringen op langere termijn.

Oppassen voor

Zoals eerder vermeld, is er altijd een kans dat het aandeel niet zal zakken, maar zelfs zal stijgen. En hoe meer het aandeel stijgt, hoe meer jij zult verliezen. De meeste beleggers die ‘short gaan’ hebben op voorhand een bedrag dat ze maximum willen verliezen voor ogen. Terwijl short sellers hun aandelen verkopen om het verlies zoveel mogelijk te beperken, blijft de waarde van het aandeel stijgen. Het gevaar is dus dat, zelfs als het aandeel overgewaardeerd is, het nóg meer overgewaardeerd wordt. Op een bepaald moment zul je het dus wel moeten verkopen.

Je handelt tegen de trend van de markt in, op termijn zal de koers altijd terug stijgen. Als je een aandeel koopt waarvan je zeker bent dat het ondergewaardeerd is, wacht je tot de dividenden beginnen binnenstromen. Maar wanneer je short gaat zul je uiteindelijk de aandelen moeten terugkopen.

Je moet betalen voor de verdiende dividenden (omdat je eigenlijk een negatief aantal aandelen hebt).

Een ander bedrijf zou de aandelen van het bedrijf waarmee jij wilt short gaan kunnen kopen, waardoor de prijs van het aandeel zal stijgen.

Bedrijven

Investeerders die short gaan richten zich dikwijls op de volgende bedrijven:

Kleine, beursgenoteerde bedrijven (small caps) waarbij de prijs van de aandelen is gestegen en die moeilijk in te schatten zijn.
Bedrijven waarvan de koers/winst-verhouding hoger is dan gerechtvaardigd kan worden door hun groei.
Bedrijven met slechte of onbruikbare producten en diensten.
Bedrijven waarbij nieuwe competitie opduikt.
Bedrijven in een slechte financiële situatie.
Bedrijven die te veel op een product steunen.

Dit bericht is gepost op 30 juni 2008 om 09:03 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.